RC213V-S v Goodwoode

Majstri zo stajne Honda predviedli na Festivale rýchlosti v Goodwoode motocykel RC213V-S

Piatok, 2015, júla 3

Goodwood 2015

Súčasní i predchádzajúci motocykloví i automobiloví jazdci stajne Honda sa minulý víkend stretli na Festivale rýchlosti v Goodwoode, aby pred viac než 150 000 fanúšikmi na 1,16 míle dlhej trati predviedli množstvo známych automobilov a motocyklov.

Pri príležitosti predstavenia prelomového modelu RC213V-S – čo je verzia pretekárskeho špeciálu RCV213V MotoGP určená na prevádzku na bežných cestách. Do sedla tohto stroja usadli Sylvain Guintoli, súčasný majster sveta v kategórii superbikov, John McGuinness, 23-násobný víťaz Isle of Man TT, a Scott Redding, najmladší víťaz motocyklovej Veľkej ceny v histórii, aby tento „cestný stroj MotoGP“ predviedli verejnosti.

Spolu s nimi sa na akcii zúčastnili Freddie Spencer, majster sveta z rokov 1983 a 1985, ktorý vo svojej dobe sedlal víťazný stroj NSR500 (1984), Casey Stoner, dvojnásobný víťaz MotoGP na stroji Repsol Honda RCV213V, a Jenson Button, majster sveta vo Formule 1 z roku 2009, ktorý publiku predstavil McLaren MP4/6 Ayrtona Sennu poháňaný motorom Honda.

 

John McGuinness

Bol som veľmi poctený tým, že som bol požiadaný, aby som v Goodwoode RC213V-S predviedol. Nikdy predtým som na stroji MotoGP nesedel, ale dojem z neho presne zodpovedal mojim predstavám. Prísun výkonu je skvelý a mimoriadne hladký. So strojmi s vidlicovými štvorvalcami nemám príliš veľa skúseností, takže dojem z jazdy bol trochu odlišný od radových štvorvalcov, na ktoré som zvyknutý. Mali sme možnosť sa po trati prejsť iba raz v piatok ráno, čo bola škoda, pretože by som si rád jazdu ešte raz zopakoval! Hovoril som s Caseym (Stonerom), ktorý mi potvrdil, že tento stroj sa neuveriteľne podobá skutočnému GP špeciálu. Motocykel presne spĺňa to, čo človek od značky Honda očakáva – je dotiahnutý do najmenších detailov a všetko funguje ako hodinky. Ako švajčiarske hodinky!

 

Sylvain Guintoli

Kým som nevidel novú Hondu RC213V-S osobne, nebol som si príliš istý tým, čo očakávať. Hovoril som si, či je v tomto prípade označenie MotoGP vôbec na mieste. Teraz, keď som mal možnosť ju v Goodwoode vidieť a vyskúšať, môžem povedať, že je to nefalšovaný MotoGP motocykel – so svetlami navyše. Je skrátka skvelá! Konštruktéri nepripustili žiadne kompromisy. Jedinou zmenou je odstránenie karbónových bŕzd, ktoré sú však na ceste aj tak zbytočné. Charakter motora, mäkká odozva škrtiacej klapky, to všetko je rovnaké ako pri pretekárskom stroji, pretože presne tým tento motocykel je: nefalšovaným pretekárskym strojom.

 

Scott Redding

Naozaj som si to užil. Jazda na cestnej verzii RCV bola podobná tej, ktorú som absolvoval v minulom roku – naozaj pôsobí ako pretekársky stroj. Goodwood je skvelý. Užil som si stretnutie so všetkými fanúšikmi a pocit podpory, ktorý vám dodávajú, najmä keď človek nie je na pretekárskej trati a má možnosť s nimi stráviť nejaký čas.

 

Už od roku 1993 sa každé leto pod kulisami spektakulárneho sídla Goodwood House v britskom kniežatstve West Sussex koná Festival rýchlosti v Goodwoode, ktorý je najväčšou automobilovou „záhradnou slávnosťou“ na svete. Na akcii sa zúčastní viac ako 600 automobilov a motocyklov pokrývajúcich celú fenomenálnu históriu motorizmu a motoristického športu. Spolu s nimi tu je možné pravidelne vidieť i známe športové legendy a medzinárodné celebrity.