Honda Dax „Furiosa“ víťazom na Wheels & Waves 2023

Upravená verzia Dax „Furiosa“ z Portugalska bola vyhlásená za víťaza súťaže Honda Customs pre rok 2023

Piatok, 2023, septembra 22

Honda na Wheels & Waves festivale

·       Upravený „postapokalyptický“ Dax „Furiosa“ sa s 34 % hlasov stal víťazom 4. ročníka súťaže Honda Customs

·       Na druhom mieste sa umiestnil projekt „Manjushage“ – atraktívna úprava modelu Monkey z Nemecka, zatiaľ čo pestrofarebná verzia modelu Monkey s názvom „Tokyo“ pôvodom z Francúzska získala tretiu priečku.

·       V tomto roku na webových stránkach Honda Customs súťažilo sedem minibikov zo siedmich európskych krajín – z ktorých každý bol výsledkom tvorivej spolupráce medzi mladým umelcom a skúseným úpravárom motocyklov

·       Stránky Hondacustoms.com cez leto navštívilo vyše 21 000 návštevníkov. To je oproti roku 2022 nárast o 41 %

„Postapokalyptický“ Dax „Furiosa“, ktorý je výsledkom spolupráce mladej portugalskej umelkyne Tamary Alves (@tamara_aalves) a úpravcu motocyklov Art of Wheels Garage (@artonwheelsgarage), bol korunovaný za tohtoročného víťaza súťaže Honda Customs.

So ziskom 34 % z celkového počtu 15 924 hlasov stroj Furiosa zvíťazil nad šiestimi ďalšími custom európskymi minibikmi a kráča tak v stopách predchádzajúcich víťazov súťaže Honda Customs: upravenej verzie Rebel „Maanboard“ od talianskeho úpravcu Motocicli Audaci, variácie na model CB650R s názvom „Fenix“ od portugalského dílera Honda Mototrofa a „CB1000R Africa Four“ od švajčiarskeho dílera Honda Brivemo Motos.

Víťazný model Furiosa inšpirovaný svetom postapokalyptických filmov charakterizujú štupľové pneumatiky, motív vlka, graffiti značky, na zákazku vyrobený výfuk s drôteným krytom a kúsky tartanu vykukujúce z opáleného poťahu sedadla.

Na druhom mieste sa s 29 % z celkového počtu hlasov umiestnil atraktívny a elegantný „Manjushage“ – upravený model Honda Monkey. Ten navrhla a vyrobila nemecká dvojica, ktorú tvoria umelkyňa @Lanaarts23 a konštruktér motocyklov Maximilian Zech, technik značky Honda z vlajkového dílerstva Honda Centre vo Frankfurte.

Subtílny café racer sa vyznačuje riadidlami so skrutkovým upevnením, koncovkou výfuku Yoshimura a aftermarket zadnými tlmičmi s oddelenou nádržkou, ktoré zlepšujú výkon a ovládateľnosť stroja, zatiaľ čo palivovú nádrž a blatník zdobia Lanine charakteristické motívy pavúčích ľalií (japonsky Manjushage). Záverečnou bodkou je malá ilustrovaná opička na tepelnom štíte výfuku.

Trojicu na stupňoch víťazov doplňuje francúzsky projekt „Tokyo“, čo je model Monkey v záplave farieb od francúzskej dvojice, ktorú tvoria umelec Grems (@insta_grems) a konštruktér Georg Woodman (@georgewoodman64). Tokyo sa od ostatných účastníkov súťaže odlišuje najmä vizuálnymi prvkami v štýle pop-art, ktoré sú plné výrazných farieb v abstraktných a jemne sieťovaných vzoroch na každom štvorcovom centimetri. Tento model získal 12 % z celkového počtu hlasov.

V tomto roku na webových stránkach www.hondacustoms.com počas leta hlasovalo 21 606 návštevníkov, čo oproti minulému roku predstavuje 41 % nárast. 5 461 používateľov si navyše stiahlo tapetu s vlastným vybraným motocyklom pre svoj mobilný telefón alebo počítač.

Všetkých sedem upravených strojov bolo vystavených na festivale Wheels and Waves, ktorý sa od 21. do 25. júna každoročne koná vo francúzskom meste Biarritz.

Masayuki Hamamatsu, generálny riaditeľ pre motocykle zo spoločnosti Honda Motor Europe, k tomu uviedol: „Spolupráca s mladými umelcami, ktorí vytvárajú jedinečné verzie našich minibikov, pre nás predstavuje fantastický spôsob, ako k zábavnosti a dostupnosti motocyklov pritiahnuť pozornosť mladšieho publika.

Silná odozva na týchto sedem neuveriteľne rozmanitých výtvorov je povzbudivým znamením toho, že motocykle skutočne vzbudzujú záujem ľudí, keď majú možnosť byť s nimi „v kontakte“.  

Furiosa je skvelý a dôstojný víťaz a my sme veľmi vďační všetkým umelcom a úpravcom zo siedmich rôznych krajín, ktorí sa do súťaže zapojili – a viac než 15 000 ľudí, ktorí hlasovali.“

Pre tých, ktorí si chcú všetkých sedem upravených strojov dôkladne prezrieť, je stále k dispozícii stránka Honda Customs www.hondacustoms.com, a to v angličtine, francúzštine, nemčine, taliančine, španielčine a portugalčine. Vystavené stroje pochádzajú zo Španielska, Rakúska, Francúzska, Talianska, Nemecka, Portugalska a Veľkej Británie. Používatelia si tiež stále môžu stiahnuť tapetu svojich obľúbených motocyklov pre počítač alebo mobilný telefón.