Wheels & Waves 2023

Honda vstupuje na Wheels and Waves 2023 so 7 úpravami minibikov

Piatok, 2023, júna 23

Honda na Wheels & Waves festivale

·       Sedem minibikov zo siedmich európskych krajín – z ktorých každý je výsledkom tvorivej spolupráce medzi mladým umelcom a zavedeným úpravárom motocyklov

·       Prezentované modely sa pohybujú od jemných a elegantných strojov až po divoko poburujúce... a všetko medzi tým

·       Dva modely Dax, dva MSX125 Grom a tri stroje Monkey budú predstavené na festivale Wheels & Waves, ktorý sa koná vo francúzskom meste Biarritz od stredy 21. do nedele 25. júna

·       Najobľúbenejší európsky minibike Honda bude vybratý v on-line hlasovaní na stránkach hondacustoms.com

·       Stránka Honda Customs bude dostupná v angličtine, francúzštine, nemčine, taliančine, španielčine a portugalčine

V roku 2022 sa súťažiaci zamerali na model CMX500 Rebel, pričom najvyššie ocenenie získal stroj Maanboard od sardínskych úpravcov Motocicli Audaci, v roku 2021 trofej putovala do Portugalska za CB650R Fenix od firmy Mototrafa.

Pre rok 2023 sú na rade minibiky. Spoločnosť Honda pozvala na spoluprácu so zavedenými úpravcami motocyklov sedem mladých umelcov, aby spoločne inšpirovali mladú generáciu jazdcov a vzbudili záujem o radosť z jazdy v jednej stope u nového publika.   

Ak existuje nejaký výrobca, ktorý má k dispozícii stroje, ktoré by toto dokázali, je to práve značka Honda – a jej modely 125cm3 Dax, Monkey a MSX125 Grom. Každý z nich je sám o sebe ikonou a pre rôznych jazdcov má každý z nich svoj osobitý význam. Retro Dax a zábavný model Monkey inšpirujú spomienky na 70. roky minulého storočia; Grom sa vyznačuje dynamickým a moderným dizajnom už pred tým, než sa ho dotkne ruka úpravcu.

Všetkým trom je potom spoločný faktor „úsmevu“. Je ťažké sa neusmievať, keď ho vidíte, tobôž keď na ňom idete. Ak k tomu pridáte ich miniatúrne rozmery a úžasnú spotrebu paliva, získate ideálny motocykel, ktorý jazdcovi poslúži ako prvý stroj – zábavný, štýlový a úsporný.

Prepojenie niekoľkých veľmi kreatívnych mozgov s nemenej talentovanými tvorcami motocyklov a povolenie uzdy ich fantázii prinieslo v prípade tejto trojice modelov veľmi zaujímavé výsledky – základ pre účasť značky Honda na festivale Wheels and Waves 2023.

#hondaminibikes      #powerofcustoms      

 

 

ĽUDIA A ICH STROJE

Motocykel 1 (Veľká Británia)

Hold On!

Príhodné pomenovanie, lebo Grom od Matta B a renomovaného konštruktéra Guya Willisona (@guywillison) je nielen natiahnutý a nadupaný ako profesionálny dragster motocykel, ale má aj turbodúchadlo. Pre istotu so vstrekovaním oxidu dusného. Prečo nie?

 

Umelec: Matt B Customs (Veľká Británia) @mattbcustoms

Matt, MattB Customs, prvýkrát objavil svoju vášeň pre úpravu športovej obuvi v 17 rokoch, keď začal navrhovať tenisky pre svoju rodinu a priateľov. Jeho umenie sa teraz objavuje na teniskách, ktoré nosí Ed Sheeran, Ariana Grande a Marcus Rashford.

 

„Bola to neskutočná skúsenosť, skúmať a aplikovať náš umelecký štýl na niečo bláznivé, čo nie sú topánky alebo doplnky. Chceli sme, aby to vyzeralo, že motorka je TAKÁ rýchla, že sa na nej ani neudrží farba. Vytvorili sme preto ilúziu, že lak zo stroja odkvapkáva. Výsledok je presne taký, aký sme chceli!“

Guy Willison, ktorý v nedávnej minulosti so spoločnosťou Honda UK spolupracoval na limitovaných špeciálnych edíciách modelov CB1100RS a CB1000R, bol pre návrh a stavbu tohto špeciálneho a jedinečného modelu Grom ideálnym človekom. „Keď ma Honda UK požiadala, aby som s Mattom na tomto projekte spolupracoval, cítil som, že by sme sa mali vydať jediným smerom – vytvoriť preplňovaný drag-racer „bez zábran“, ktorý bude vybavený vstrekovaním oxidu dusného, bude odstrojený na kosť a so zodpovedajúcim vzhľadom a lakovaním.“

Motocykel 2 (Španielsko)

Driving Me Mad

Ako z rozkošného urobiť ešte roztomilejší? Jednoducho. Vezmite jeden Dax a všade, kam sa to dá, pridajte výrazné fŕkance základných farieb. Coco, ovplyvnená svojou mladou osobnosťou, v spolupráci s úpravárom UFO Garage (@ufo.garage) vytvorili vizuálny výkrik radosti na dvoch kolesách a pre istotu pridali aj robustné kolíkové pneumatiky.

Umelec: Coco Dávez (Španielsko)   @cocodavez

Valeria Palmeirová, alebo Coco Dávez, je talentovaná umelkyňa žijúca v Madride, ktorá sa venuje maľbe, fotografii a umeleckej réžii. Tento pestrý svet ju priviedol k spolupráci so značkami, ako je Chanel, Netflix, Prada a Dior.

„Účasť na tomto projekte ma veľmi nadchla. Keď som sa dozvedela, že budem navrhovať motocykel DAX 125, okamžite sa mi vybavila jedna z mojich obľúbených hier z detstva. Inšpirovala som sa farebnou paletou a rozhodla som sa vdýchnuť život jednotlivým dielom a súčiastkam DAX 125.“

 

Motocykel 3 (Rakúsko)

Monkey X Business

Rakúsky umelec Boicut v spolupráci s Titan Motorcycles (@titanmotorcycles)  svojím výtvorom rozhodne posunuli hranice. Ide o úchvatnú odvodeninu choppera zo 70. rokov s radikálne skoseným predkom, miniatúrnymi riadidlami, chrómovanými držadlami a nahor mieriacim výfukom s koncovkou v štýle rybieho chvosta.

Umelec: BOICUT (Rakúsko)  @boicut

Práca umelca Boicut je z veľkej časti ilustratívna, kombinuje v sebe impulzívne línie a tvary. Jeho tvorba bola vždy inšpirovaná pop kultúrou, skejtbordingom, krásou každodenných predmetov a mestským prostredím.

„Hneď mi napadne, čo mám spoločné s opicami – lásku k banánom. Tú nájdete v rôznych fázach abstrakcie aj na motocykle. Všeobecne som chcel vytvoriť jasný a farebný stroj, ktorý by upútal pozornosť a bol zábavný na pohľad. Základnú farbu a motív som navrhol digitálne, ale veľmi sa mi páčilo, že som mohol lakovať motocykel sám. Mohol som tak ešte lepšie reagovať na jedinečný tvar choppera, ktorý úpravárska dielňa vytvorila.“

 

Motocykel 4 (Portugalsko)

Furiosa

Tamara Alves a jej úpravca, spoločnosť Art On Wheels Garage (@artonwheelsgarage), vynaložili naozaj veľa úsilia, aby zo sériového Daxu urobili opečený postapokalyptický roadrunner. Detailov je tu kopa: kolíkové pneumatiky, motív vlka, graffiti značky, na zákazku vyrobený výfuk s drôteným krytom a kúskami tartanu vykukujúci z opáleného poťahu sedadla.

Umelec: Tamara Alves (Portugalsko) @tamara_aalves

Tamara Alvesová sa špecializuje na diela, ktoré sa včleňujú do okolitého sveta, ako je pouličná estetika a práca v mestskom kontexte. Jej tvorba vychádza z prvotnej vitality silných pocitov s myšlienkou, že naše inštinkty definujú, kto sme.

„Inšpiroval ma svet Šialeného Maxa (Mad Max) a Pancierové dievčatá (Tank Girl). Každá úprava bola starostlivo vybratá a mojím najvýznamnejším prvkom je motív vlka. Jeho prítomnosť symbolizuje silu, nezávislosť a divoké odhodlanie dobývať otvorené cesty...“

 

Motocykel 5 (Francúzsko)

Tokyo

Maximálna farebná smršť, ktorú vytvorili francúzsky umelec Grems a úpravca George Woodman (@georgewoodman64). Pop-artové vizuály hýria živými farbami v abstraktných a jemne sieťovaných vzoroch na každom štvorcovom centimetri modelu Monkey.

Umelec: GREMS (Francúzsko) @insta_grems

Michaël Eveno, známy skôr ako Grems, je umelec, ktorý čerpá zo svojej hudby aj umenia. Michaël vydal 6 sólových albumov, 8 albumov v spolupráci s umelcami, ako je Klub sandwich, a niekoľko umeleckých spoluprác so značkami Nike, Swatch a Converse.

 

Motocykel 6 (Taliansko)

Let’s Grom

Grom Francesa Marchesaniho vznikol v spolupráci s Alexom Politou (@alexpolita53) bývalým popredným jazdcom šampionátu IDM na Fireblade. Let’s Grom umne rozprestiera svoje graffiti krídla na palivovej nádrži a vťahuje pozorovateľa do sveta možností, ktoré dve kolesá predstavujú. Čo sa týka samotného motocykla (a ako by si bývalý pretekár prial), je ešte kompaktnejší, než bol na začiatku tvorby. Miniatúrne LED ukazovatele smeru, kryty kĺbov chrániace páčky, žiadne zrkadlá. Ak ich nepotrebujete, zahoďte ich!

 

Umelec: Franceso Marchesani (Taliansko) @francesco_onem

Francesco Marchesani je taliansky graffiti umelec, ktorého pouličné umenie sa objavuje vo viacerých mestách, konkrétne v Boloni, Palerme, Miláne, Eindhovene a Los Angeles. Vo svojej tvorbe sa inšpiruje animovanými postavičkami a pretvára ich do svojho vlastného pouličného štýlu.

„Vo svojej práci ako prostriedok na oslovenie pozorovateľa rád používam iróniu a bláznivosť. Často k svojim dielam pridávam názov, aby som posilnil koncept alebo dal kresbe dvojaký význam. Rád používam jasné a veselé farby, ktoré odkazujú na svet kreslených filmov a komiksov.“

 

Motocykel 7 (Nemecko)

Manjushage

Subtílny café racer odvodený od modelu Monkey, ktorý vytvorila @lanaarts23 a ktorého realizácie sa ujal Maximilian Zech, technik značky Honda z vlajkového dílerstva Honda Centre vo Frankfurte, sa vyznačuje naozajstným zmyslom pre kreativitu (@hondamotorrad_de). Koncovka výfuku Yoshimura a zadné aftermarket tlmiče s oddelenou nádržkou zvyšujú výkon a ovládateľnosť, zatiaľ čo Lana vytvorila palivovú nádrž a blatník v bielej farbe s motívmi pavúčej ľalie (japonsky Manjushage). Všimnite si malú opičku na tepelnom kryte výfukového potrubia.

Umelkyňa: @lanaarts23

Lana je nemecká umelkyňa uznávaná pre svoje hyperrealistické diela. Na sociálnych sieťach, kde zdieľa svoju vášeň pre umenie a kreslenie, je známa ako Lanaarts23. Lana pri svojej tvorbe používa farebné a grafitové ceruzky.

Pavúčie ľalie som si vybrala preto, že sa mi veľmi páči ich jednofarebný vzhľad. Pretože sa pavúčie ľalie bežne vyskytujú v Japonsku, majú zároveň spojitosť s koreňmi značky Honda. Červená farba ľalií navyše krásne dopĺňa červenú farbu charakteristickú pre značku Honda. Do svojich kresieb som zahrnula aj niekoľko druhov hmyzu, pretože je skrátka príjemné ich zobrazovať!“