Najlepšie motocyklové výpravy po Európe

Dovolenka na motocykli vám umožní spojiť lásku k jazde s možnosťou vychutnať si nádherné pamiatky na mnohých rôznych miestach. Či už sa chystáte na dovolenku blízko svojho domova, alebo sa vydávate do vzdialenejších miest, motocyklová výprava je skvelým spôsobom, ako toho spoznať viac. A je len málo lepších motocyklových výprav, než sú tie v Európe.

Európa je ústretová k motocyklom všetkých tvarov a veľkostí od počiatkov motorizmu. Vďaka nádherným a rozmanitým scenériám na celom kontinente si jazdci v Európe obľúbili jednu alebo dve konkrétne trasy. Tak prečo nenaložiť motocykel, nevytiahnuť mapu a nevyraziť na nezabudnuteľnú cestu?

Bez ohľadu na to pre aký druh výpravy sa rozhodnete , Európa vám ponúkne niečo, čo vás zaujme, a to vďaka nespočetným malebným trasám, z ktorých si môžete vybrať.

Pohodové trasy popri pobreží so slnečnými lúčmi v chrbte, skalnaté horské cesty mimo vyšliapané chodníky alebo kľukaté vidiecke cesty – to všetko v Európe nájdete. Vďaka klimatickým podmienkam, ktoré vyhovujú každému, si ľahko vyberiete ideálnu dovolenku na motorke.

TOURING A ADVENTURE

Malebná cesta skalnatými útesmi a horskou krajinou pri Tyrhénskom mori. Pobrežie Amalfi, Positano, Taliansko. Dobrodružná výprava. Úchvatný výhľad

ŠESŤ ZÁSADNÝCH POLOŽIEK

Uvádzame niekoľko nevyhnutných vecí, ktoré budete potrebovať pri budúcej motocyklovej výprave po Európe.

Pas
Pas
EÚ požaduje, aby ste mali cestovný pas vydaný v posledných 10 rokoch. A musí mať platnosť ešte najmenej tri mesiace pred plánovaným dátumom návratu.
Vodičské oprávnenie
Vodičské oprávnenie
Vodičské preukazy zo Spojeného kráľovstva sú v EÚ stále platné a vodiči z krajín EÚ môžu v Spojenom kráľovstve jazdiť bez medzinárodného vodičského oprávnenia.
Doklady
Doklady
Uistite sa, že máte vždy pri sebe registračný dokument, osvedčenie o technickom preukaze a potvrdenie o poistení motocykla.
Označenie štátu
Označenie štátu
Toto označenie musí byť umiestnené na zadnej časti motocykla a musí byť jasne identifikovateľné.
Cestovné poistenie
Cestovné poistenie
Toto poistenie sa dôrazne odporúča, hoci nie je povinné. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
Poistenie GHIC by vám malo pomôcť vyhnúť sa účtom za hospitalizáciu v prípade nehody. Ak pochádzate zo Spojeného kráľovstva, starý preukaz EHIC platí až do dátumu uplynutia jeho platnosti.

Ešte pred cestou je navyše dobré zistiť, aký je stav ciest v krajine, ktorú sa chystáte navštíviť. V Európe sa stretnete s rôznym počasím v závislosti od krajiny, ktorú plánujete navštíviť, a aktuálneho ročného obdobia. Preto sa podľa toho vybavte a zvážte konkrétne riziká vyplývajúce z počasia na plánovanej trase. V niektorých lokalitách sa v závislosti od ročného obdobia odporúčajú zimné pneumatiky. Majte na pamäti, že pre niektoré trasy môžu v niektorých ročných obdobiach platiť aj určité obmedzenia.

NAJLEPŠIE MOTOCYKLOVÉ VÝPRAVY PO EURÓPE

TRASA 1:
Route des Grandes Alpes (Veľká alpská cesta)

Kde začína:
Ženevské jazero, Švajčiarsko

Kde končí:
Menton, Francúzsko

Aká je vzdialenosť:
Vyše 683 km (425 míľ)

Cesty cez Alpy: Klosters-Serneus, Davos, Graubuenden (Švajčiarsko)
Malebná cesta pod modrou oblohou pozdĺž pobrežia Stredozemného mora na francúzsko-talianske hranice.
Úžasný pohľad na cestu v priesmyku Maloja v jesennom období. Farebná jesenná scenéria švajčiarskych Álp. Miesto: Priesmyk Maloya, región Engadine, kantón Grisons, Švajčiarsko, Európa

Route des Grandes Alpes je jednoducho povedané jednou z najúžasnejších ciest pre motocyklistov na celom svete, nielen v Európe. Čaká vás vyše 683 km malebných horských ciest, ktoré sa začínajú na brehu Ženevského jazera a končia sa vo francúzskom Mentone kúsok od talianskych hraníc.

Najobľúbenejšia trasa trvá dva až tri dni a spája 15 priesmykov cez malebné dedinky a mestečká, vrátane Col de L'Iseran – najvyššie ležiaceho priesmyku v Európe. Krása Route des Grandes Alpes však spočíva v tom, že sa nemusíte držať iba tejto hlavnej cesty. Mnoho odvážnych a skúsenejších motocyklistov klasickú trasu opustí a radšej vyrazí k monumentu Cime de la Bonnette vo výške 2 802 m n. m.

Vďaka dlhým cestám krajinou je to ideálny výlet pre majiteľov motocyklov tried Adventure a Touring. Medzi najzaujímavejšie miesta patrí posledný úsek trasy, keď sa dostanete z Val d'Isere k Ženevskému jazeru, miniete jazero Roseland a vychutnáte si nádherné výhľady na Mont Blanc.

Najvhodnejším obdobím na zdolanie Route des Grandes Alpes je jún alebo september. Vtedy sú cesty relatívne pokojné a počasie je už (alebo ešte) priaznivé. Tieto cesty môžu byť v zimných mesiacoch nebezpečné, ak na nich leží vrstva snehu alebo ľadu, preto je lepšie sa im vyhnúť. V auguste vrcholí leto, preto to pre jazdcov nie je najvhodnejší čas – môže byť veľmi horúco, navyše v období francúzskych štátnych sviatkov tu môže byť oveľa rušnejšie než zvyčajne.

Diaľnica v európskych Alpách – pri Garmisch-Partenkirchene

Trasa 2: Cesta do Garmischa

Kde začína:

Calais, Francúzsko

 

Kde končí:

Garmisch-Partenkirchen, Nemecko

 

Kadiaľ prechádza:

Rakúsko

 

Aká je vzdialenosť:

1 150 km (715 míľ)

Cesta sa začína vo francúzskom Calais a končí po 1150 kilometroch. Ponúka tri dni motocyklovej zábavy s niekoľkými fantastickými pamätihodnosťami.

Prvý deň zakončíte v Pont-à-Mousson na severovýchode Francúzska, kde si môžete prezrieť premonštrátske opátstvo z 18. storočia. Druhý deň pôjdete po ceste B500 cez Čierny les a dôjdete do Baden-Badenu v Nemecku. Odtiaľ vyrazíte okolo brehov Bodamského jazera s krátkou návštevou v Rakúsku. Deň zakončíte v nemeckom Garmisch-Partenkirchene na úpätí pohoria Wetterstein.

Teoreticky by ste mohli trasu do Garmischa zvládnuť za dva dni, ale cestou by ste toho toľko nestihli. Na tejto trase ide predovšetkým o to, aby ste si vychutnali pamätihodnosti a zastavili sa, aby ste spoznali miestnu kultúru. Primárne teda nejde o to doraziť do cieľa prví. Ale aj keď sa nezastavíte pri niektorej z najväčších pamätihodností, to, že na cestu vyrazíte na motocykli triedy Adventure alebo Touring, vám umožní vychutnať si každú zákrutu.

Pohľad z dronu na úžasnú a svetoznámu Atlantickú cestu v Nórsku.

Trasa 3: Transeurópska trasa

Kde začína:

Od severného konca svetadielu k južnému alebo od východného k západnému

 

Kde končí:

27 krajín, vrátane Nórska, Španielska, Grécka, Poľska, Nemecka a Belgicka.

 

Aká je vzdialenosť:

Vyše 51 000 km (31 689 míľ)

Hľadáte niečo trochu náročnejšie? Transeurópska trasa zahŕňa vyše 51 000 km poľných ciest, čo z nej robí jednu z najunikátnejších európskych trás. Táto prevažne nespevnená trasa, inšpirovaná Transamerickou trasou, sa tiahne od severnej časti kontinentu k južnej a od východu na západ. Prechádza 27 krajinami vrátane Nórska, Španielska, Grécka, Poľska, Nemecka a Belgicka, takže počas tejto cesty uvidíte to najlepšie z Európy.

Záleží len na vás, ako ďaleko sa chcete vydať a aká náročná bude vaša cesta. Absolvovanie trasy naraz môže trvať mesiace, preto sa mnohí rozhodnú prejsť rôzne úseky v priebehu niekoľkých rokov.

Môžete vyskúšať nielen celý rad v rôznej miere spevnených poľných ciest, ale aj niekoľko bežných ciest, ak si chcete oddýchnuť od terénu. Vďaka mnohým poľným cestám, na ktoré takmer určite narazíte, je to ideálna trasa pre jazdcov na motocykloch triedy Adventure navrhnutých tak, aby zvládli prašné cesty rovnako dobre ako dlhú jazdu po cestách.

Bez ohľadu na to, pre akú časť TET sa rozhodnete, po ceste na vás čakajú úžasné miesta vrátane hradov, prehistorických pamiatok, pláží a nekonečných polí. Len na vás záleží aj to, ako sa rozhodnete prenocovať – môžete sa ubytovať v päťhviezdičkových hoteloch alebo táboriť pod holým nebom.

MOTOCYKLOVÉ TRASY VO FRANCÚZSKU

Sisteronom v Provence – historické mesto vo Francúzsku

Trasa 1: Route Napoléon

Kde začína:

Macon

 

Kde končí:

Antibes

 

Aká je vzdialenosť:

322 km (200 míľ)

Route Napoléon má medzi motocyklistami legendárne meno a navyše odkazuje na históriu. Trasa dlhá 322 km sleduje cestu, ktorú podnikol Napoleon po návrate z vyhnanstva. Trasu Route Napoléon, ktorá začína v Macone a končí v Antibách, môžete absolvovať za jeden deň. Najviac si ju užijete v máji alebo v septembri, pretože v lete môže byť na trase veľká horúčava.

Z Macona sa vydáte do Grenoblu a potom dolu k Laffrey, než sa dostanete k nádherným výhľadom so stúpajúcimi a klesajúcimi cestami medzi La Mure a Gapom. Menej skúsení motocyklisti by mali po D4085 dolu do Castellane schádzať s veľkou opatrnosťou – je to najrýchlejší úsek.

Potom odporúčame vyraziť do nádhernej Verdonskej rokliny alebo okolo jazera Sainte-Croix. A ak budete mať čas, prezrite si múzeum parfémov Fragonard v Grasse. Ak dávate prednosť tradičnejším historickým pamiatkam, v starom meste sa nachádza bývalá rímskokatolícka katedrála, ktorá vyslovene žiada, aby ste ju navštívili.

Trasa 2:
Pláže Normandie

Kde začína:
Rouen

Kde končí:
Mont Saint-Michel 

Aká je vzdialenosť:
547 km (340 míľ)

Pohľad na pláže dňa D v Arromanches les Bains, Normandia, Francúzsko
Cesta na Mont-Saint-Michel pri západe slnka, Normandia, Francúzsko.
Zátoka Ecalgrain vo Francúzsku za súmraku

Ďalším fascinujúcim spôsobom, ako spoznávať históriu vo Francúzsku na motocykli, je prejsť 547 km okolo pláží v Normandii – regióne s bohatou históriou. Začnete v Rouene, hlavnom meste Normandie, ktorého história siaha až do stredoveku. Potom pokračujete na pláže, vrátane pláže Omaha s mnohými útesmi a roztrúsenými bunkrami. Ak máte čas, môžete navštíviť aj vojnové hroby na americkom cintoríne a pamätníku v Normandii.

Trasa po plážach Normandie sa končí ďalšou fascinujúcou históriou, a to vďaka stredovekému kláštoru Mont-Saint-Michel. Treba pripomenúť, že ak chcete navštíviť Mont-Saint-Michel, musíte sa na ostrov dopraviť trajektom. Odporúčame vám vyhradiť si na pláže Normandie aspoň niekoľko dní, aby ste si mohli naplno prezrieť všetky významné pamätihodnosti.

Gorges du Verdon (Alpes-de-Haute-Provence, Provence-Alpes-Cote d'Azur, Francúzsko), slávny kaňon

Trasa 3: Verdonská roklina

Kde začína:

Moustiers-Sainte-Marie

 

Kde končí:

Moustiers-Sainte-Marie

 

Aká je vzdialenosť:

90 km (56 míľ)

Ak si chcete vychutnať vzrušujúci a zároveň čarokrásny výlet, nasadnite na motocykel a vydajte sa na 90 km dlhú slučku Verdonskej rokliny, veľkolepú cestu okolo „európskeho Grand Canyonu“, ktorá sa začína a končí v Mustiers-Sainte-Marie.

Bude lákavé vychutnať si každú minútu cesty pozdĺž rieky Verdon bez zastávky, pretože 700 metrov hlboké kaňony a žiarivo tyrkysová voda vzbudzujú rešpekt. Tieto cesty sú však občas kľukaté a hrboľaté, preto si možno budete chcieť občas oddýchnuť.

Verdonská roklina je pomerne krátka, preto sa dá zvládnuť za jeden deň. Keď sa vrátite do východiskového bodu a chcete pokračovať v ceste, vydajte sa po diaľnici D23 na juh do mesta La Palud-sur-Verdon. Je tu množstvo kempov, kde si môžete oddýchnuť a prenocovať.

MOTOCYKLOVÉ TRASY V TALIANSKU

TRASA 1:
SS48 – Grande Strada delle Dolomiti

Kde začína:
Z Bolzana do Cortiny d'Ampezzo

Kde končí:
Dolomity

Aká je vzdialenosť:
112 km (70 míľ)

Nádherná horská krajina s jarnými kvetmi krókusov na kopci a nádhernými horami pri západe slnka, priesmyk Giau, Dolomity, Taliansko, Európa
Známa alpská dedina Santa Maddalena s magickými Dolomitmi v pozadí, údolie Val di Funes, región Trentino Alto Adige, Taliansko
Passo Valparola, Taliansko. Pohľad na serpentíny v Tirolsku, Dolomity. Pohľad na horu Cima Cunturines (3 064 m) z Passo di Valparola na jeseň blízko Cortiny d'Ampezzo, Belluno v Taliansku

Veľká dolomitská cesta severným Talianskom vám vyrazí dych. Vedie cez jedny z najpozoruhodnejších európskych hôr. Táto 112 km dlhá trasa vedie cez tri priesmyky – Costalunga, Pordoi (najvyššia v pohorí) a Falzarego.

Scenéria na trase Grande Strada delle Dolomiti je taká úchvatná, že budete mať neustále chuť zastavovať, aby ste nasali všetku tú atmosféru. Tunajšie skalnaté vrcholy a svahy priamo volajú po tom, aby ste si ich odfotili.

Dolomitské priesmyky sú zvyčajne otvorené koncom mája. Ideálnym časom na jazdu je september, po augustovej prázdninovej špičke. Počítajte s tým, že vám trasa zaberie približne pol dňa.

Oblúkový most vo Fiordo di Furore na pobreží Amalfi v Taliansku za slnečného dňa

Trasa 2: SP71 – Cesta po pobreží Chia SS163 – Cesta po pobreží Amalfi

Kde začína:

Sorrento

 

Kde končí:

Salerno

 

Aká je vzdialenosť:

96 km (60 míľ)

Cesta po pobreží Amalfi, ktorá sa začína v Sorrente a končí v Salerne, vedie veľmi peknými miestami juhozápadného Talianska. Je potrebné si uvedomiť, že niektoré cesty na tejto trase môžu byť veľmi úzke, a možno budete musieť dávať pozor pri jazde cez Positano a mesto Amalfi, kde sa môžete stretnúť s autami, táto trasa však za to určite stojí.

Pobrežná cesta Amalfi je dlhá vyše 96 km, preto ju v sezóne môžete zvládnuť približne za sedem hodín. Ak sa však na trasu vydáte koncom septembra alebo pred májom, čaká vás na tejto klasickej pobrežnej ceste, ktorá predstavuje Taliansko v jeho najlepšej podobe, skutočný zážitok.

Úchvatná cesta z Alghera do Bosy na severe Sardínie, ideálna na dovolenku na sedadle motocykla

Trasa 3: SP71 – Cesta po pobreží Chia

Kde začína:

Chia

 

Kde končí:

Chia

 

Aká je vzdialenosť:

23 km (14 míľ)

Pobrežná cesta Chia sa vinie po ostrove Sardínia s bujnou vegetáciou a vedie po 23 km pobreží, ktoré je nádherné od začiatku až do konca. Začínate v starobylej dedine Chia a potom sa vydáte pozdĺž južného pobrežia ostrova – túto trasu môžete pokojne absolvovať na skútri, aby ste získali autentický zážitok.

Jedna z najmalebnejších trás na zozname je krásna úplne v každej časti – od veže v Chie zo 17. storočia až po malé zátoky pri smaragdovo zelenom mori. Jediným problémom bude, že si budete musieť niečo pribaliť. Budete totiž potrebovať plaveckú výbavu a osušku, pretože bez kúpania to tu nejde.

V Chii je skvelé každé ročné obdobie, aj keď by ste sa možno mali vyhnúť najteplejším mesiacom júlu a augustu.

MOTOCYKLOVÉ TRASY V ŠPANIELSKU

Pohľad na klasickú španielsku horskú krajinu s cestou v lete

Trasa 1: Jaen

Kde začína:

Jaén, Španielsko

 

Kde končí:

Jaén, Španielsko

 

Aká je vzdialenosť:

281 km (175 míľ)

Medzi Granadou a hranicou s Portugalskom sa rozprestiera nádherná Andalúzia. Existuje množstvo trás, ktorými sa sem môžete vydať, tá najobľúbenejšia sa však začína a končí v Jaéne. Na trase dlhej 281 km, ktorá zaberie približne šesť hodín, si jazdci môžu vychutnať fantastické zákruty v úchvatnej krajine.

 

Trasa 2: Pyreneje od pobrežia k pobrežiu

Kde začína: Santander

Kde končí: Santander

Aká je vzdialenosť: 3 147,8 km (1 956 míľ)

Trasa trvajúca 12 nocí, ktorá vedie zo Santanderu a meria 1 956 kilometrov, ponúka niečo pre samostatných jazdcov, páry na pohodovej ceste a aj skupiny priateľov. Tieto cesty tvoria skvelú zmes pokojných kľukatých horských ciest s malebnými výhľadmi a možnosťou odpočinku na pláži. Jazdci sa môžu tešiť na fantastickú scenériu.

Trasa 3: Trojuholník Potes

Kde začína: Potes

Kde končí: Potes

Aká je vzdialenosť: 201,1 km (125 míľ)

Jeden z najznámejších výletov v pohorí Picos de Europa: Z Potesu do Riaña a cez Cangas de Onís späť do Potesu. Táto trasa ponúka kombináciu niekoľkých scenérií. Od horských priesmykov a tiesňav až po jazerá a ďalšiu úchvatnú krajinu. Výlet, ktorý sa dá zvládnuť iba za 4 hodiny a meria 201 km, je ideálny na víkend.

MOTOCYKLOVÉ TRASY V ŠKANDINÁVII

Klasický škandinávsky pohľad na horskú krajinu s cestou, horami a fjordom s modrou oblohou v lete, severné Nórsko, kraj Finnmark, záber z dronu

Trasa 1: Cesta na Nordkapp

Kde začína:

Olderfjord, Nórsko

 

Kde končí:

Severný mys (Nordkapp)

 

Aká je vzdialenosť:

130 km (80 míľ)

Najsevernejší bod kontinentu láka motorkárov z celého sveta. A je na to dobrý dôvod. Cesta z nórskeho Osla na Nordkapp ponúka nekonečné množstvo úchvatných scenérií s horami, fjordy a výhľady na oceán trblietajúci sa na slnku.

Nezabudnite, že cesta z Osla je dlhá a potrvá päť až deväť dní, kým prejdete 1 962 km. Cesta na Severný mys (Nordkapp) sa však oficiálne začína v Olderfjorde a meria iba 130 km. Nech už sa vydáte akoukoľvek cestou, vychutnajte si ju svojim vlastným tempom – užívajte si dlhé cesty voľnou krajinou na cestovnom motocykli vyvinutom tak, aby vám spríjemnil nezabudnuteľnú cestu.

Skôr než sa na túto trasu vydáte, je dôležité zvážiť aktuálne podmienky. Aj v lete môže byť počasie nepredvídateľné, preto by ste mali počítať so všetkými možnosťami. Počas jediného dňa môžete zažiť jazdu na prudkom slnku, v búrke, a dokonca aj v snehu. Ak si však myslíte, že na to máte, cesta na Nordkapp je vzrušujúca a len máloktorá motocyklová trasa v Európe sa jej vyrovná.

TRASA 2:
Islandský cestný okruh

Kde začína:
Reykjavík, Island

Kde končí:
Reykjavík, Island

Aká je vzdialenosť:
1 332 km (828 míľ)

Európska cesta 69 (skrátene E 69) je európska cesta medzi Olderfjordom a Severným mysom v severnom Nórsku. Cesta je dlhá 129 km a prechádza piatimi tunelmi s celkovou dĺžkou 15,5 km.
Zimná panoramatická fotografia cesty vedúca pozdĺž pobrežia jazera k vulkanickým horám. Vysoké skalnaté vrcholy pokryté vrstvou snehu zrkadliace sa na vodnej hladine. Pohľad vodiča na Islandský cestný okruh.
Malebná cesta na Islande, krásna príroda, panoráma z výšky, hory a pobrežia pri západe slnka

Islandský cestný okruh dlhý 1 332 km ponúka skvelý spôsob, ako spoznať niektoré úchvatné pamätihodnosti na ostrove. Na ostrov buď môžete priplávať za dva dni trajektom z Dánska, alebo loďou poslať len svoj motocykel. Je to síce trochu viac námahy, ale odmenou vám bude nezabudnuteľné dobrodružstvo v Reykjavíku.

Islandský cestný okruh sa dá bez zastávky prejsť za 20 hodín, ale odporúčame si vyhradiť týždeň, aby ste si mohli pozrieť všetky pamätihodnosti. Na zoznam toho, čo musíte určite vidieť, patrí samozrejme polárna žiara, ktorú môžete uvidieť, ak cestujete koncom septembra alebo v októbri, prírodné horúce pramene, ktoré sú ideálne na relaxáciu po dlhom dni jazdy, a rad neuveriteľných krajinných scenérií, ktoré môžete vychutnávať na trase, vrátane impozantnej sopky Hverfjall.

TOURING A ADVENTURE

Cesty vedúce pozdĺž švajčiarskych Álp v Andermatte

Tri švajčiarske priesmyky

Kde začína: Andermatt, Švajčiarsko

Kde končí: Andermatt, Švajčiarsko

Aká je vzdialenosť: 128 km (80 míľ)

Cesta tromi švajčiarskymi priesmykmi je jednoduchá a prevedie vás tromi alpskými priesmykmi v priebehu jediného dňa. Trasa dlhá 128 km sa začína a končí v Andermatte. Majte na pamäti, že priesmyky Susten, Firka a Grimsel sú od októbra do mája zvyčajne uzavreté kvôli snehu.

Túto trasu je najlepšie absolvovať vlastným tempom, pretože nádherné alpské scenérie vám vyrazia dych. Ak máte čas, môžete si užiť aj priesmyk Nufenen na juhu okruhu.

Cesty vedúce pozdĺž švajčiarskych Álp v Andermatte

Transfagarašská magistrála

Kde začína: Cartisoara, Rumunsko

Kde končí: Bascov, Rumunsko

Aká je vzdialenosť: 150 km (93 míľ)

Transfagarašská magistrála vedie cez najvyššie rumunské hory a je to úžasná trasa. Serpentíny vás vynesú do úctyhodnej výšky 2 042 m n. m. Hoci má cesta po celej dĺžke asfaltový povrch, čím ďalej po ceste idete, tým viac sa na nej objavujú výmole a nerovnosti.

Cez víkendy môže byť na trase rušno, takže ak chcete mať pokojnejšiu jazdu, vydajte sa na ňu vo všedný deň. Pri pokojnejšej jazde si môžete vychutnať pamätihodnosti vrátane hradu Poenari, sídla Vlada III. Draculu, ktorý inšpiroval Brama Stokera pri písaní knihy Dracula.

Cesty vedúce pozdĺž švajčiarskych Álp v Andermatte

Windermereský okruh – Jazerná oblasť, Spojené kráľovstvo

Kde začína: Windermere

Kde končí: Windermere

Aká je vzdialenosť: 104 km (65 míľ)

Táto fantastická trasa zaberie necelé dve hodiny a jazdci sa na nej vydajú okolo jazier Coniston Water a Windermere. V národnom parku Jazerná oblasť je množstvo kaviarní a zaujímavých miest, kde sa môžete zastaviť, takže si nezabudnite vziať fotoaparát, aby ste cestou mohli dokumentovať tunajšiu pokojnú atmosféru.

NT1100, dynamický záber na pobrežnej ceste

JAZDA V EURÓPE A BEZPEČNOSŤ JAZDCOV

Skôr než začnete plánovať motocyklové výlety po Európe, je dôležité sa oboznámiť s miestnymi pravidlami cestnej premávky a so zásadami bezpečnosti. Ak sa chystáte jazdiť v inej krajine, je pravdepodobné, že sa v nej stretnete s istými rozdielmi, o ktorých by ste mali vedieť.

PRAVIDLÁ CESTNEJ PREMÁVKY

Možno ste doma dobre oboznámení s pravidlami, ale je dôležité si uvedomiť, že v Európe existujú určité rozdiely. Napríklad sa môžu v jednotlivých krajinách mierne líšiť obmedzenia rýchlosti:

· V Nemecku je maximálna povolená rýchlosť (mimo diaľnice) 100 km/h.

· V Holandsku je maximálna povolená rýchlosť 80 km/h.

· Vo Francúzsku je v zastavaných oblastiach povolená rýchlosť 50 km/h. Na diaľniciach a rýchlostných cestách oddelených stredovým pásom v mestách je povolená rýchlosť 110 km/h a na diaľniciach mimo mesta 130 km/h.

· V Taliansku je povolená rýchlosť 50 km/h v meste, 90 km/h na cestách typu A, 110 km/h na rýchlostných cestách a 130 km/h na diaľniciach.

· Ak sa pozrieme na španielske cesty, na diaľniciach je najvyššia povolená rýchlosť 120 km/h, v zastavaných oblastiach je povolená rýchlosť 50 km/h a mimo zastavaných oblastí sa smie ísť rýchlosťou 90 km/h.

· V Spojenom kráľovstve je na dvojprúdových cestách a diaľniciach maximálna povolená rýchlosť 112 km/h (70 míľ/h), na jednoprúdových cestách 96 km/h (60 míľ/h) a v zastavaných oblastiach 50 km/h (30 míľ/h)).

Ak vás v mnohých krajinách pristihnú pri prekročení rýchlosti, môžu vám na mieste udeliť pokutu, ktorú musíte okamžite zaplatiť – môžete byť dokonca eskortovaní k najbližšiemu bankomatu, ak nemáte hotovosť. Ak to neurobíte alebo nemôžete urobiť, môžu vám zabaviť motocykel.

Napriek tomu, že sa mnohé európske dopravné značky podobajú, môžu sa vyskytnúť určité rozdiely a odchýlky, preto si pred cestou nezabudnite urobiť prieskum, aby ste vedeli, čo môžete očakávať.

ĎALŠIE PRAVIDLÁ, KTORÉ SA MÔŽU V EURÓPE LÍŠIŤ:

· Zmena jazdných pruhov pri jazde v kolóne vozidiel pri súbežnej jazde alebo dopravnej zápche je vo Francúzsku nezákonná.

· Vo Francúzsku musíte mať u seba súpravu na meranie alkoholu v dychu, a ak vás pristihnú bez rukavíc, hrozí vám pokuta 68 eur.

· Ak nosíte dioptrické okuliare, musíte mať v Španielsku zo zákona náhradné okuliare.

· Používanie slúchadiel do uší je v Španielsku a vo Francúzsku nezákonné. Reproduktory zabudované v prilbe sú však povolené.

· Motocyklisti v Belgicku musia nosiť ochranný odev.

· Motocyklisti v Nemecku musia mať rozsvietené stretávacie svetlá aj vo dne.

· V Spojenom kráľovstve musia mať jazdec aj spolujazdec pri jazde na motocykli, skútri alebo mopede prilbu.

· Motocykle, ktoré nie sú registrované v Taliansku, ale v krajine sa používajú, musia mať registračné značky v štýle EÚ s uvedením pôvodu vozidla alebo označenie domovského štátu vedľa zadnej registračnej značky.

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY