Sprievodca jazdou so spolujazdcom pre začiatočníkov

Sprievodca pre začiatočníkov jazdou s pasažierom na pilóne

Jazda na motorke je vzrušujúca aktivita, tak prečo by ste sa o zábavu nechceli podeliť? Začnite na motocykli jazdiť s priateľkou, priateľom, partnerkou alebo partnerom. Či už ste profesionál, alebo začiatočník, ponúkame niekoľko tipov, ako jazdiť so spolujazdcom.

Čo je to pilón?

Spolujazdec, často jednoducho označovaný ako „pilión“, je niekto, kto jazdí na zadnom sedadle motocykla a sedí za hlavným jazdcom. Na rozdiel od spolujazdcov v bočnom vozíku sedia spolujazdci na tandeme priamo na motocykli a v smere jazdy ako jazdec.

Dynamický záber modelu Gold Wing v zákrute so spolujazdcom

Príprava na jazdu so spolujazdcom

Pri jazde so spolujazdcom na motocykli si jazdná poloha vyžaduje, aby sa spolujazdec do určitej miery aktívne podieľal na jazde, udržiaval rovnováhu a koordinoval svoje pohyby s jazdcom, najmä pri manévroch, ako je zabáčanie a brzdenie.

Preto je na zaistenie bezpečnosti vás aj vášho spolujazdca zásadná príprava spolujazdca:

1. Skontrolujte, či má váš spolujazdec predchádzajúce skúsenosti s jazdou na motocykli, aby ste zhodnotili úroveň jeho pohodlia.

2. Uistite sa, že rozumejú dynamike jazdy na motocykli, najmä tomu, ako sa motorka nakláňa v zákrutách. Príprava na jazdu je veľmi dôležitá, mali by ste spolujazdcovi odporučiť, aby sa nakláňal rovnako ako vy.

3. Ukážte mu, kde a ako sa má počas jazdy držať, buď vás okolo pása, alebo držadiel na motocykli, ak sú k dispozícii.

Oboznámenie spolujazdca s týmito bezpečnými jazdnými postupmi nielenže zvyšuje jeho sebadôveru, ale zároveň spolujazdca upokojí a zlepší jeho zážitok z jazdy.

Statický obrázok Gold Wing s rozprávajúcimi sa jazdcami

Úpravy motocykla pre spolujazdcov začiatočníkov

Pred jazdou so spolujazdcom na motocykli je potrebné vykonať niekoľko úprav. Nastavenie motocykla pre spolujazdca má zásadný význam pre bezpečnosť a navyše pomáha zaistiť, aby ste si obaja vychutnali zábavnú a pohodlnú jazdu.

Tu je niekoľko tipov na nastavenie motocykla pre spolujazdcov:

Pred vyjazdom je najlepšie urobiť na motorke niekoľko úprav. Váš návod na použitie by vám s tým mal pomôcť.

• Upravte predpätie na zadnom tlmiči, aby ste sa uistili, že zvládne extra váhu.

• Skontrolujte tlak v pneumatikách. Pri jazde so spolujazdcom možno budete potrebovať trochu väčší tlak. Zvyčajne sa odporúča zvýšiť tlak zadnej pneumatiky o 0,28 – 0,41 baru.

• Otvorte stupačky spolujazdca.

• Starostlivo si skontrolujte zrkadlá, pretože vyššia hmotnosť môže ovplyvniť váš výhľad.

• Ak jazdíte v noci, nastavte si svetlomety.

• V prípade potreby si pozrite príručku k motocyklu.

Zaistenie bezpečnosti spolujazdca

Pri každej ceste je prvoradé zaistenie pohody spolujazdca. Ako vodič je vašou zodpovednosťou bezpečnosť vášho spolujazdca.

V súlade s normou ECE 22.05 musí váš spolujazdec nosiť prilbu ako minimálnu bezpečnostnú požiadavku. Spolujazdec by na sebe mal však mať aj ďalšie bezpečnostné vybavenie, ako sú rukavice, silné džínsy a jazdecká bunda. Odporúča sa tiež kožené oblečenie a motorkárska obuv.

Je dôležité oboznámiť sa so zákonmi a právnymi predpismi krajiny, v ktorej jazdíte. Napríklad vo Francúzsku musí mať spolujazdec rukavice s certifikátom CE a v Belgicku musia mať motocyklisti (vrátane spolujazdcov) rukavice, bundu s dlhými rukávmi a dlhé nohavice s topánkami chrániacimi členky.

Oblečenie spolujazdca je dôležitou súčasťou zaistenia jeho bezpečnosti. Výber správnej výbavy je nevyhnutný a pomáha zaistiť, aby bol váš jazdec dobre chránený a pohodlný.

Prvky motocykla vhodné na tandemovú jazdu

Motocykle vhodné na tandemovú jazdu sú vybavené špeciálnymi prvkami, ktoré umožňujú jazdu so spolujazdcom. Väčšina z nich napríklad zvládne zvýšenie hmotnosti o ďalšieho jazdca a je navrhnutá tak, aby umožňovala ľahké nastavenie motocykla pre spolujazdcov. Uvádzame zoznam najlepších funkcií motocykla pre spolujazdcov:

· Pohodlné sedadlo – Pre optimálne pohodlie spolujazdca by sedadlo malo byť v ideálnom prípade umiestnené niekoľko palcov nad sedadlom jazdca. Okrem toho by šírka sedadla a čalúnenie mali byť dostatočne veľkorysé, aby poskytovali podporný povrch, čo umožňuje ľahký pohyb a dlhodobé pohodlie pri jazde.

· Plynulé ovládanie – motocykel by mal mať ľahko ovládateľné a plynule reagujúce ovládacie prvky. To zaisťuje stabilnejšiu a kontrolovanejšiu jazdu, čo je obzvlášť dôležité pri preprave spolujazdca.

· Široké riadidlá – širšie riadidlá zaisťujú lepšie ovládanie a stabilitu, čo je nevyhnutné, keď sa dynamika motocykla mení s vyššou hmotnosťou spolujazdca.

· Dobrá jazdná poloha - Motocykel by mal umožňovať prirodzenú a pohodlnú jazdnú pozíciu pre jazdca aj spolujazdca. To pomáha znižovať únavu, najmä na dlhších cestách, a zaisťuje lepšie ovládanie motocykla.

· Opierka chrbta spolujazdca – účinne zvyšuje pohodlie spolujazdca. Chrbtová opierka môže byť pripevnená k hornému boxu alebo na niektorých motocykloch, ako je CMX1100, môže byť namontovaná ako samostatné príslušenstvo.

· Komunikácia s jazdcom – samostatne možno zakúpiť komunikačný systém Bluetooth. Tieto systémy umožňujú neustálu komunikáciu medzi jazdcom a spolujazdcom, čím zlepšujú komunikáciu a celkový pôžitok z jazdy.

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY