Moja jazda, môj život: Toni Bou

„Pocity, ktoré mám počas jazdy na motocykli, sú vždy pozitívne. Keď sedím na svojom stroji, a to bez ohľadu na prácu, ktorú robím, dokážem vypnúť a vychutnať si každý okamih. Vďaka tomu sa každé ráno prebúdzam s chuťou a elánom trénovať. Aký mám pocit, keď práve idem na motocykli? Jedným slovom je to šťastie! Keď sedím na motocykli, je všetok stres a nervozita preč. Každú jazdu si dokážem skvele vychutnať, pretože sa nemusím obzerať späť a užívam si každý okamih.“

Celý rozhovor s Tonim Bouom nájdete na stránke: link.honda.racing/JwBm

Najúspešnejší motocyklový jazdec na svete nejazdí v seríáli MotoGP závodov. Pôsobí v trochu pomalšom seriáli pretekov TrialGP a X-Trial. V tomto odvetví umožňuje mimoriadny jazdecký talent tým skutočne najšpičkovejším jazdcom dosiahnuť úplne neskutočné výkony na dvoch kolesách.

Toni Bou, jazdecký kráľ tímu Repsol Honda, si pripísal úžasných 30 titulov v seriáli majstrovstiev sveta, o 22 viac než jeho tímový kolega zo seriálu MotoGP Marc Márquez. To robí z 34-ročného Španiela najúspešnejšieho jazdca naprieč všetkými disciplínami v celej histórii motocyklového športu.

Pozrite sa na video, v ktorom je Bou priamo v akcii na trialovom motocykli Montesa Honda Cota 4RT. Budete žasnúť ešte viac, než pri sledovaní Rafaela Márqueza na stroji RC213V na okruhu Mugello.

Budete si myslieť, že sledujete tie najbláznivejšie motocyklové kúsky známe z filmov o Jamesovi Bondovi, no ešte niekoľkonásobne intenzívnejšie: jazda po trojmetrovom zráze, ako keby tam vôbec nebol, skákanie cez roklinu, ako keby tam vôbec nebola...

Bou sa do motocyklov a predovšetkým do trialovej jazdy doslova zamiloval už vo veku 4 rokov, keď od svojho otca dostal detský trialový motocykel. Dva druhy emócií, vďaka ktorým má stále chuť pretekať a súťažiť na tej najvyššej úrovni, sú úplne totožné s tými, ktoré pociťujú milióny motocyklových jazdcov pri každom vysadnutí na stroj: radosť a šťastie.

„Ten najdôležitejší aspekt môjho úspechu je, že si každú jazdu dokonale vychutnám,“ hovorí španielsky šampión. „Vždy mám veľkú motiváciu trénovať a vďaka tomu mám chuť sa chcem aj vo svojom veku neustále zlepšovať.

„Pocity, ktoré mám počas jazdy na motocykli, sú vždy pozitívne. Keď sedím na svojom stroji, a to bez ohľadu na prácu, ktorú robím, dokážem vypnúť a vychutnať si každý okamih. Vďaka tomu sa každé ráno prebúdzam s chuťou a elánom trénovať.

„Aký mám pocit, keď práve idem na motocykli? Jedným slovom je to šťastie! Keď sedím na motocykli, je všetok stres a nervozita preč. Každú jazdu si dokážem skvele vychutnať, pretože sa nemusím obzerať späť a užívam si každý okamih.“

Bou nikdy nezabudne na chvíľu, keď na štvrté narodeniny dostal svoj prvý motocykel.

„Spomínam si, že som si motorku dlho prial. Bol som síce veľmi malý, no o svojej budúcnosti som mal jasno!“

Bouov otec stál nielen pri jeho prvých krôčikoch, ale sprevádzal ho po celý čas aj ďalej – od nadšeného malého chlapca na minibiku až po toho najúspešnejšieho motocyklového jazdca v histórii. Jazda na trialových motocykloch bola jednoducho vždy vecou celej rodiny.

„Človek, ktorý ma v živote najviac inšpiroval, je môj otec – práve kvôli nemu to robím. Vždy stál pri mne a neustále mi pomáhal.“

Bou prežil svoj debut na majstrovstvách sveta na jar v roku 2003 v pretekoch v Severnom Írsku a o tri roky neskôr získal svoje prvé víťazstvo v súťaži World Trials v španielskej Galícii.

Výpočet jeho úspechov od tých čias je úplne úžasný: víťazstvo na vonkajších šampionátoch TrialGP v rokoch 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 a 2021. To je celkom 15 titulov v rade. Ten posledný dokonca získal po tom, čo si mesiac pred prvým podujatím pri tréningu zlomil nohu.

A to ešte nie je všetko. Bou predviedol úplnú dominanciu aj v halovom šampionáte X-Trial, kedy zdvojnásobil svoju zbierku titulov vďaka víťazstvám v rokoch 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 a 2020. Halový seriál pretekov v roku 2021 sa ešte nekončil, preto by sa Bou mohol do Vianoc stať 30-násobným majstrom sveta!

Bou motocyklové preteky doslova zbožňuje, a tak preň preteky nie sú iba prácou. Narodil sa v Barcelone a momentálne sa zdržiava v pyrenejskom kniežatstve Andorra – keď má práve voľno, neexistuje preňho lepší program, než výlet do hôr, kde si vychutnáva spoločný čas s priateľmi na enduro strojoch.

Bou rád skúša nové veci a vyhľadáva ďalšie a ďalšie druhy motocyklových súťaží.

„Som jazdec, ktorý je po psychickej stránke veľmi aktívny a som neustále v pohybe. Rád skúšam niečo nové, aj veci, v ktorých nie som taký dobrý. Jednoducho chcem vyskúšať, ako na to som a zistiť, kde mám svoje limity a čo všetko dokážem.

„Keby som si mal vybrať nejakú inú disciplínu, bolo by to extrémne enduro. Mnohí trialoví jazdci na túto disciplínu presedlali a majú potrebnú rýchlosť aj techniku. Chcel by som to skúsiť, no vždy do toho dávam maximum a potom, keď to skúšam a ocitnem sa na zemi, tím ma zastaví!“

Bou vyhráva tituly vďaka talentu, nadšeniu a usilovnej práci, no aj vďaka odhodlaniu byť statočný, odvážny a vedieť riskovať tam, kde by ostatní jazdci šli na istotu.

„Som jazdec, ktorý veľmi riskuje. A ja riskujem naozaj rád.“

Bou samozrejme ešte nekončí. Jeho najnovšia zmluva so spoločnosťou Honda Racing Corporation vyprší až koncom roka 2024. Nikto v tejto chvíli nevie, kedy svoju pretekársku kariéru zavesí na klinec. Bez ohľadu na to, kedy sa to stane, zostane tým najúspešnejším motocyklovým jazdcom na svete na dlhý čas a možno dokonca navždy.

Toni Bou v akcii.
Toni Bou oslavuje.