Trendy v oblasti hybridných a elektrických vozidiel: V roku 2022 a neskôr

Na cestách celej Európy už prebieha revolúcia elektrifikovaných vozidiel, teda tých s hybridným pohonom a tiež elektromobilov, pretože koniec predaja vozidiel s benzínovým a naftovým pohonom je už na dohľad. Napríklad v Spojenom kráľovstve budú na trhu nových vozidiel dostupné len elektrické a hybridné vozidlá a to už od roku 2030. Francúzsko a Španielsko plánujú zrušenie predaja nových vozidiel s benzínovým a naftovým pohonom od roku 2040.

Dalo by sa povedať, že budúcnosť už máme pred sebou.

Čo nás čaká v roku 2022 a v nasledujúcich rokoch? Pozrime sa na aktuálne trendy.

Prechod na čisto elektrický pohon

Podľa prognózy investičnej banky UBS bude do roku 2025 20 % celosvetovo predaných nových osobných automobilov využívať elektrický pohon. Banka predpovedá, že do roku 2040 by celý dopravný sektor mohol prejsť „dekarbonizáciou“ – všetky novo vyrobené osobné automobily budú hybridné, čisto elektrické alebo čisto vodíkové.

Očakáva sa, že oproti 1,3 miliónom vyrobených elektromobilov v roku 2019 v celej EÚ sa ich v roku 2025 vyrobia asi 4 milióny.

„Britská Spoločnosť výrobcov a obchodníkov s automobilmi aj napriek celoeurópskym komplikáciám spôsobeným pandémiou vykázala, že zastúpenie elektromobilov medzi predanými vozidlami v rokoch 2020 a 2021 stúplo zo 6,6 % na 11,6 %. Len v decembri roku 2021 sa spomedzi všetkých predaných osobných automobilov predalo až 26 % elektromobilov. V Španielsku sa predaj elektromobilov za rok zvýšil o 32 %,“ oznámila priemyselná skupina ANFAC.

Vo Francúzsku podľa PFA predstavovali 22,9 % zo všetkých predaných vozidiel plug-in hybridné modely – takmer dvojnásobok v porovnaní s 11,8 % v predchádzajúcom roku. Nemecký Spolkový úrad pre automobilovú dopravu zaznamenal až strojnásobenie počtu registrácií elektromobilov v rokoch 2019 a 2020.

Spoločnosť Honda sa tiež plánuje dostať do popredia elektrickej revolúcie v Európe – do roku 2040 chce zvýšiť podiel elektromobilov a vozidiel s palivovými článkami (FCV) na 100 % všetkých predajov.

Dostupnosť nabíjacích miest

Jednou z hlavných prekážok pri prechode na elektrické vozidlá je prístup k nabíjacím staniciam. Mnoho krajín sa snaží zvýšiť ich dostupnosť – či už v nových domoch alebo v centrách miest.

Ide o stúpajúci trend v celej Európe. V období rokov 2016 až 2021 podľa IEA sedemnásobne vzrástol počet verejne dostupných nabíjačiek.

Motivácia na zmenu

Hlavným faktorom, ktorý podporuje predaj elektromobilov, sú rôzne dotácie, ktoré s nimi súvisia. Napríklad Holandsko má v prepočte na počet obyvateľov viac elektrických a hybridných vozidiel než ktorákoľvek iná krajina na svete. Ponúka dotácie pre kupcov elektromobilov a vozidlá sú tak až do roku 2024 oslobodené od daní spojených s nákupom a daňami z motorových vozidiel, pričom po uplynutí tejto lehoty sa budú ich majiteľom ešte niekoľko rokov poskytovať daňové úľavy.

Ďalším priekopníkom je Nórsko. Vozidlá na elektrický pohon sú tam oslobodené od cestnej dane aj od dane z predaja a ich majitelia platia o polovicu menej za parkovanie a mýto. Medzi ďalšie motivácie v niektorých európskych krajinách patrí povolenie využívať jazdné pruhy pre autobusy majiteľmi elektromobilov a hybridov.

Leží budúcnosť vo vozidlách BEV alebo PHEV?

Ktoré krajiny siahajú po akumulátorových elektromobiloch (BEV) a ktoré dávajú prednosť plug-in hybridným elektromobilom (PHEV)? Zaujímavé je, že vozidlá BEV aj PHEV sú vítané v celej Európe, najmä však na piatich najväčších trhoch.

Predaje vozidiel BEV vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku a Spojenom kráľovstve sa v prvej polovici roku 2021 prudko zvýšili o 147 %, predaje vozidiel PHEV zaznamenali nárast o 248 %.

Elektromobily pre vodičov

Športové vozidlá bývali tradične hlučné stroje s vysokou spotrebou paliva a elektromobily zase malé a tiché mestské vozidlá. Technológia elektrických akumulátorov sa však vyvíja tak rýchlo, že mnohé elektromobily už dokážu konkurovať benzínovým a naftovým vozidlám, alebo ich dokonca prekonať.

Tieto športové elektromobily dokážu zrýchliť z nuly na maximálnu rýchlosť v priebehu niekoľkých sekúnd a zároveň byť rovnako šetrné k prírode ako bežné elektromobily. A vzhľadom na súčasný vývoj vodíkových športových vozidiel sa vzrušenie z jazdy športovým vozidlom (dúfame, že už bez ohrozovania prírody) v budúcich rokoch ešte zvýši.

Elektrická cesta

Fascinujúce koncepty elektromobilov, pri ktorých zohráva samotná cesta kľúčovú úlohu, sú možno už za rohom.

Spoločnosť Honda je opäť na čele prevratného vývoja – vo vývoji je systém Electric Road System, ktorý umožňuje dynamické nabíjanie pomocou cestnej infraštruktúry – a to počas jazdy. Tým sa skráti čas čakania pri nabíjaní, zmenší sa veľkosť akumulátorov a predĺži sa dojazd.