Ako rýchlo sa nabíjajú batérie elektrických vozidiel?

Zaujíma vás, ako dlho trvá nabíjanie elektromobilu? Zistite všetko, čo potrebujete vedieť o rýchlosti nabíjania, verejnom a domácom nabíjaní a rôznych faktoroch, ktoré môžu ovplyvniť dĺžku nabíjania elektromobilov.

Tieto a ďalšie informácie zistíte v tomto praktickom sprievodcovi od spoločnosti Honda.

Ako dlho trvá nabíjanie elektromobilu?

Čas nabíjania elektromobilu sa môže líšiť a môže trvať od 30 minút do niekoľko hodín. Výsledky sa budú líšiť v závislosti od kapacity akumulátora a výkonu nabíjacej stanice respektíve palubnej nabíjačky elektromobilu. Domáce nabíjanie cez noc je síce pomalšie, môže však priniesť veľké úspory.

• Dva najväčšie faktory, ktoré prispievajú k dlhému času nabíjania, sú veľký akumulátor a nabíjacie stanice s nízkym výkonom.
• Nabíjanie z elektrickej siete môže trvať dlhšie ako v prípade iných nabíjacích staníc, pretože výkon siete je zvyčajne okolo 2,3 kW. Nabíjanie 60kWh akumulátora môže preto trvať aj viac ako 20 hodín.
• Domáca nabíjačka typu waal-box s výkonom 7 - 11 kW by dokázala rovnaké vozidlo nabiť zo stavu vybitého akumulátora iba za približne 6 hodín, pričom väčšina domácností uvedený výkon bez problémov zvládne.
•V závislosti od vašich návykov pri jazde je možné, že nie každý deň budete vozidlo nabíjať zo stavu úplne vybitého akumulátora.
• Máte k dispozícii verejné rýchlonabíjacie stanice s vysokým výkonom. Tieto stanice môžu disponovať výkonom od 50 kW až do viac než 100 kW a zvládnu tak vaše vozidlo nabiť za o čosi viac než 30 minút.

Faktory, ktoré môžu ovplyvniť dĺžku nabíjania elektromobilov

Čas nabíjania elektromobilov ovplyvňuje celý rad faktorov. A zatiaľ čo niektoré sú zrejmé, iné vás môžu prekvapiť. Ak ich budete poznať, môžete nabíjať svoje vozidlo rýchlo a úsporne. Zistite, aké faktory môžu ovplyvniť dĺžku nabíjania elektromobilu.

Kapacita akumulátora

Kapacita akumulátora je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich čas nabíjania elektromobilu. Čím väčší je akumulátor, tým dlhšie jeho nabíjanie trvá.

Nabíjanie akumulátora

Nabíjanie prázdneho akumulátora trvá dlhšie než nabíjanie čiastočne nabitého akumulátora.

Obmedzená rýchlosť nabíjania vozidla

Väčšina výrobcov rýchlosť nabíjania elektromobilov obmedzuje – túto hodnotu nebudete môcť prekročiť bez ohľadu na nabíjačku.

Obmedzená rýchlosť nabíjania nabíjacej stanice

Nabíjacie stanice môžu mať obmedzenú rýchlosť nabíjania – túto hodnotu nebudete môcť prekročiť bez ohľadu na nabíjačku.

Teplota

Čas nabíjania akumulátora vášho elektromobilu bude dlhší v prípade chladnejšieho počasia aj počas extrémnych horúčav.

Časy nabíjania elektromobilu

Neexistuje žiadne univerzálne riešenie na určenie času nabíjania s presnosťou na minúty. Vzhľadom na počasie, rýchlosť nabíjania, stav akumulátora a vaše vlastné návyky pri jazde je ťažké predvídať, ako dlho bude nabíjanie trvať. Je však možné tento čas aspoň približne odhadnúť. Príklady uvedené v tejto tabuľke času elektrického nabíjania by vám mali poskytnúť približnú predstavu o priemernej dobe trvania nabíjania. Model predpokladá akumulátor v dobrom stave, ideálne počasie a nabíjanie akumulátora z 0 na 100 %.

Časy nabíjania elektromobilu

Akumulátor
2,3k W nabíjačka (domáca zásuvka)
11 kW nabíjačka (domáci wall-box)
22 kW nabíjačka
50 kW nabíjačka (verejná rýchlonabíjačka)
150 kW nabíjačka (verejná ultra rýchlonabíjačka)

107 kWh

46 hod.

10 hod.

4 hod. 51 min

2 hod.

0 hod. 40 min

83,7 kWh

36 hod.

7 hod. 30 min

4 hod. 14 min

1 hod. 52 min

0 hod. 37 min

77 kWh

33 hod.

7 hod.

3 hod. 53 min

1 hod. 42 min

0 hod. 34 min

74 kWh

32 hod.

6 hod. 45 min

3 hod. 44 min

1 hod. 38 min

0 hod. 32 min

67 kWh

29 hod.

6 hod.

3 hod. 23 min

1 hod. 29 min

0 hod. 29 min

 

Vyhlásenie: Uvedené údaje sú založené na najbežnejších veľkostiach akumulátorov pre elektromobily v čase písania článku. Údaje boli stanovené pri optimálnych vonkajších teplotách a za predpokladu nabíjania nového akumulátora z 0 % na 100 %. https://www.homechargingstations.com/ev-charging-time-calculator/

Odhad časov nabíjania

Väčšina výrobcov má pravdepodobne k dispozícii príručky a informácie na webových stránkach, kde je čas nabíjania uvedený, avšak odhad času nabíjania si môžete nasledujúcim spôsobom určiť aj sami:

· Zistite veľkosť svojho akumulátora
· Túto hodnotu vydeľte rýchlosťou nabíjania
· Výsledkom je čas nabíjania

Mnohé uvedené hodnoty ukazujú, že všeobecne môže nabíjanie trvať od 30 minút do 40 hodín v závislosti na použitej nabíjačke. Rozdiel medzi časmi nabíjania sa zvyšuje tým, čím nižší je nabíjací výkon.

Verejné vs. domáce nabíjanie

V závislosti od vášho životného štýlu môžete jednu z týchto možností využívať viac než tú druhú. Domáce nabíjanie je síce pohodlné, ale často je pomalšie než nabíjanie na verejných miestach, je však k akumulátoru veľmi šetrné. Verejné nabíjanie však môže byť drahšie alebo môže vyžadovať registráciu v konkrétnej aplikácii, bez ktorej k nabíjaniu nemáte prístup a nie sú tak šetrné k akumulátoru.

Nabíjanie doma

Čas nabíjania vášho elektromobilu bude pri nabíjaní doma často dlhší. Ak potrebujete viac než len rýchle dobitie na kratšiu vzdialenosť, je lepšie nechať vozidlo nabiť cez noc. Toto sú výkonové možnosti domácej nabíjačky v kW:

2,3 kW – nabíjanie trvá v priemere 20 až 40 hodín.
11 kW – ide o najodporúčanejšie domáce nabíjacie stanice typu wall-box s priemernou dĺžkou nabíjania medzi 6 a 15 hodinami.
22 kW – tieto nabíjačky sa vyskytujú zriedkavejšie, ich montáž totiž vyžaduje trojfázovú domácu elektrickú sieť.

Priebežné nabíjanie

Jedným z najpohodlnejších spôsobov nabíjania vozidla je nabíjanie počas parkovania. Takto môžete elektromobil nabíjať cez noc, v práci, v posilňovni alebo pri nákupe potravín. Na mnohých verejných parkoviskách sú k dispozícii miesta s nabíjacími stanicami. Výhody tohto typu nabíjania:

• Nikdy sa nemusíte obávať, že vozidlu dôjde energia, čo je neuveriteľne výhodné.
• Ak je nabíjacia stanica bezplatná, môžete ušetriť peniaze za elektrinu v porovnaní s dobíjaním doma.
• Celý rad verejných dobíjacích miest na parkoviskách má nižší výkon, preto sú ideálne na dlhodobé dobíjanie.
• Návšteva nabíjacích staníc v priebehu dlhších ciest vám môže ušetriť čas.

Verejné nabíjanie

Verejné nabíjacie stanice ponúkajú možnosti rýchleho nabíjania, čo je ideálne, ak potrebujete dobiť energiu počas dlhej cesty. Nemusí však byť ideálnou voľbou na nabíjanie z prázdneho do plného stavu akumulátora v závislosti od vašich potrieb. Časy nabíjania sa môžu líšiť v závislosti od výkonu. Dva najbežnejšie typy nabíjania sú:

50 kW – dokážu skrátiť čas nabíjania elektromobilu na menej než dve hodiny aj v prípade veľkého akumulátora.
150 kW – nabíjacie miesta s výkonom 150 kW sú síce zriedkavejšie, akumulátor však z prázdneho stavu doplnia za menej než hodinu.

Časy nabíjania elektromobilu: Najčastejšie otázky

Ako dlho môže elektromobil stáť bez nabíjania?

Elektromobil môže stáť bez dobíjania aj niekoľko mesiacov, hoci to bude závisieť od vášho modelu. Úroveň nabitia akumulátora môže tiež ovplyvniť čas, v priebehu ktorého si vozidlo udrží nabitie, a napriek tomu, čo sa možno domnievate, je ideálna úroveň nabitia približne 50 %.

Ako dlho vydrží elektromobil jazdiť z plného nabitia?

Doba prevádzky vášho elektromobilu závisí od viacerých faktorov, väčšinou od veľkosti kapacity akumulátora a jeho stavu. Všeobecne sa tento čas určuje podľa dojazdu, čo je počet kilometrov, ktoré môže vozidlo prejsť vzhľadom na úroveň nabitia. Staršie elektromobily prejdú v priemere 160 kilometrov, moderné elektromobily však môžu prejsť od 400 do 560 km.

Nabíjajú sa elektromobily počas jazdy?

Elektromobily majú počas jazdy negatívnu spotrebu energie, rekuperačné brzdenie však dokáže časť stratenej energie získať späť, vďaka čomu sú energeticky účinnejšie. Tento koncept možno označiť za čiastočnú recykláciu.

Akú majú akumulátory elektromobilov životnosť?

Výdrž akumulátoru závisí od mnohých faktorov, ako je napríklad ich kvalita a chemické zloženie, prostredie, v ktorom sú používané, tepelný manažment, typ respektíve rýchlosť a spôsob nabíjania a podobne. Tak, ako aj ktorýkoľvek iný produkt, aj akumulátory časom degradujú, no aj po mnohých rokoch je predpokladaná strata kapacity len niekoľko percent.

Môže nabíjanie na 100% zničiť akumulátor elektromobilu?

Všeobecne platí, že nie – nabíjanie doplna by nemalo zničiť akumulátor vášho elektromobilu. Väčšina systémov správy akumulátorov je navyše vybavená protiopatreniami, aby neustále nedochádzalo k rýchlemu nabíjaniu. Vo všeobecnosti však platí, že ak chcete predĺžiť životnosť akumulátora, dobíjajte najviac na 90 alebo dokonca len 80%.

Môžete v elektromobile počas nabíjania sedieť?

V elektromobile možno počas nabíjania bezpečne sedieť. Ak ste však zdravotne závislí na akomkoľvek elektrickom zariadení, napríklad na kardiostimulátore, odporúčame, aby ste počas nabíjania vo vozidle nesedeli. Elektromagnetické polia by mohli narušiť fungovanie zariadenia. Ak máte v tejto oblasti akékoľvek pochybnosti, obráťte sa na svojho lekára.

Máte ešte ďalšie otázky? Zistite ďalšie informácie o elektromobiloch vďaka spoločnosti Honda.

Súvisiaci text na čítanie