Je rýchlejšie nabiť telefón alebo elektromobil?

Honda e sa dá nabiť rýchlejšie než smartfón alebo aj inteligentné hodinky.

Vďaka neustále sa vyvíjajúcej technológii akumulátorov a rýchlemu 50 kW nabíjaniu pomocou rýchlonabíjačiek, ktoré nájdete na čerpacích staniciach alebo pred supermarketmi – stačí len 31 minút na to, aby sa plne elektrické mestské auto ako Honda e nabilo zo stavu takmer vybitého akumulátora na 80 %.

Pozreli sme sa na to, ako si Honda e poradí s nabíjaním v porovnaní s doma bežne používanými zariadeniami: smartfónom, inteligentnými hodinkami, notebookom alebo bezdrôtovými slúchadlami Bluetooth.

Ako dlho trvá nabíjanie elektromobilu?

Rýchlonabíjacej stanici s príkonom 50 kW trvá nabitie elektromobilu na 80 % od upozornenia na nízky stav batérie približne 31 minút.

Upozornenie na nízky stav akumulátora sa zapne pri 17 % – podobne ako v prípade smartfónu – a rýchlosť nabíjania závisí od použitej nabíjačky. Bližšie informácie nájdete v časti ako nabiť elektromobil za pol hodinu.

Honda e vs. vaše bežné zariadenia

Aby sme si uvedomili, ako dlho trvá nabíjanie elektromobilov, porovnali sme elektromobil Honda e s niektorými zariadeniami, ktoré sú štandardnou súčasťou mnohých domácností.

Ako možno elektromobil nabiť za pol hodiny?

Pri použití rýchlonabíjačky – jednej z troch možností nabíjania – sa Honda e dokáže zo stavu takmer vybitej batérie nabiť na 80 % za 31 minút:

Rýchlonabíjanie

Rýchlonabíjacie stanice sú najrýchlejším spôsobom nabíjania elektromobilu, pričom väčšinou ponúkajú príkon 25 až 99 kW. Rýchlonabíjacie stanice sa často nachádzajú na čerpacích staniciach a na miestach blízko hlavných trás, kde si svoje vozidlo môžete rýchlo nabiť, keď si potrebujete nakúpiť či urobiť prestávku.

Rýchle nabíjanie

Ďalší typ rýchleho nabíjania vyžaduje zariadenie wallbox alebo trojfázovú zásuvku – obe možnosti dokážu ponúknuť príkon 7 až 22 kW. Rýchlonabíjaciu jednotku typu wallbox si môžete nechať nainštalovať aj doma – môže ju využiť aj domáci inteligentný nabíjací systém e:PROGRESS spoločnosti Honda – alebo tieto jednotky vyhľadať na niektorých pracoviskách.

Pomalé nabíjanie

Pomalé nabíjanie je najjednoduchší spôsob nabíjania vozidla. Potrebuje príkon 3 až 5 kW a stačí vám na to štandardná elektrická zásuvka v domácnosti. Pri najnižšom príkone 2,3 kW môže nabíjanie trvať až 18 hodín a 48 minút.