JE PRE MŇA HYBRID TO PRAVÉ?

V predajniach automobilov sa objavuje čoraz viac hybridných vozidiel. Skúste sa teda pozrieť na to, či hybridné auto spĺňa vaše požiadavky.

Hybridné vozidlá existujú už od začiatku nového tisícročia, ašak väčšina vodičov si hybridné auto ešte nevyskúšala. Preto si mnohí kladú otázku, čím sa hybridné vozidlo líši od automobilov so vznetovým alebo zážihovým motorom a zaujíma ich, či by hybridné auto mohlo byť pre nich ideálne ako budúce vozidlo.

Keď výrobcovia označia nový model ako hybrid, majú na mysli, že vozidlo čiastočne poháňa elektrická energia a kombinuje akumulátor s elektromotorom a v niektorých prípadoch generátor so zážihovým či vznetovým motorom. Vďaka tomuto prístupu môže vzniknúť efektívne vozidlo, ktoré najlepšie spĺňa potreby miliónov vodičov. Pozrite sa, ako to funguje.

Logo HEV

Čo je hybridné vozidlo?

Hybridné vozidlo je vozidlo, ktoré kombinuje konvenčný spaľovací motor (zvyčajne poháňaný benzínom) s elektromotorom. Takéto auto nemusíte nabíjať zo zásuvky, pretože sa dobíja samočinne a zaisťuje tak optimálne nabitie akumulátora. Stačí len natankovať palivo a nechať všetky starosti na prepracovanú elektroniku, ktorá hladko riadi pohon auta.

Hybridné vozidlo môže byť dobrou voľbou pre vodičov, ktorí chcú znížiť emisie CO2 svojho vozidla a znížiť spotrebu paliva. Nemýľte si však hybridné vozidlo s plug-in hybridným vozidlom. To vyžaduje, aby vodič nabíjal akumulátor pomocou elektrickej siete, čím sa zaisťuje čo najväčšia účinnosť vozidla.

Informácie o troch rôznych typoch hybridných vozidiel:

HEV (hybridné elektrické vozidlo): Typ hybridného vozidla, ktoré kombinuje spaľovací motor so silným elektromotorom s cieľom dosiahnuť nižšiu spotrebu paliva alebo vyšší výkon, napríklad model Honda CR-V. Takýto typ vozidla je tiež známy ako „samonabíjací hybridný automobil“, ktorý získava elektrickú energiu prostredníctvom regeneratívneho brzdenia alebo využíva spaľovací motor na vytváranie elektriny cez elektrický generátor. Elektrická energia sa ukladá v akumulátore, ktorý je v prípade potreby pripravený poháňať elektromotor vozidla.

PHEV ("Plug-in" hybridné elektrické vozidlo): Hybridný elektromobil, ktorého akumulátor možno dobíjať pripojením k externej elektrickej zásuvke pomocou kábla a aj pomocou spaľovacieho motora a generátora vo vozidle. Elektrická energia sa využíva rovnakým spôsobom ako v prípade klasického hybridného vozidla HEV. Systém PHEV však umožňuje, aby sa elektrický akumulátor vozidla mohol nabíjať nezávisle, napríklad keď vozidlo stojí.

MHEV ("mild" hybridné elektrické vozidlo): Vozidlo so spaľovacím motorom vybavené nízko výkonným elektromotorom/generátorom, ktorý umožňuje vypnúť motor pri jazde dolu kopcom, brzdení alebo zastavení, a potom znova rýchlo naštartovať. "Mild" hybridné vozidlá môžu využívať regeneratívne brzdenie a určitú úroveň asistencie pre spaľovací motor, ale nedisponujú výlučne elektrickým režimom pohonu.

Ako hybridné vozidlo funguje?

Získanú elektrickú energiu uloženú v akumulátore hybridného vozidla možno využiť tromi inteligentnými spôsobmi zabezpečujúcimi maximálnu účinnosť:

Elektrický pohon – v tomto režime sa vozidlo pohybuje so 100 % využitím elektrickej energie, čo mu zaisťuje plynulú a tichú jazdu. Tento režim ponúka všetky výhody elektrického vozidla, ako je okamžitý krútiaci moment umožňujúci rýchly a účinný rozjazd vozidla.

Hybridný pohon – v tomto režime funguje spaľovací motor ako aj elektromotor súčasne a spoločne tak poháňajú vozidlo. Hybridný režim ponúka optimálny výkon a úsporu paliva a je ideálny v situáciách, ako je zrýchlenie.

Režim motora – pri vyšších rýchlostiach má na starosti pohon vozidla len spaľovací motor, napríklad pri ustálenej jazde na diaľnici, čím sa maximalizuje úspora paliva.

Naše modely Honda CR-V a Jazz sú dokonca ešte inteligentnejšie a umožňujú vodičovi pomocou praktických ovládacích prvkov na volante nastaviť úroveň rekuperácie elektrickej energie pri uvoľnení plynového pedálu. Spaľovací motor dokonca môže nabíjať akumulátor a podľa potreby ho udržiavať plne nabitý.

Sofistikovaný pohon a elektronika umožňujú modelom vybaveným technológiou Honda e:HEV plynule a úplne bez povšimnutia prepínať medzi elektrickým, hybridným a motorovým pohonom. Vďaka neustálemu monitorovaniu jazdných podmienok a okamžitej odozve sú naše modely vybavené technológiou e:HEV perfektnými prakticky v každej situácii.

Elektrický režim umožňuje tichú jazdu s nulovými emisiami pri nízkych až stredne vysokých rýchlostiach, pričom elektronika systému e:HEV sama rozhoduje, či je ho možné použiť – v závislosti od podmienok a úrovne nabitia akumulátora o tom môže rozhodnúť aj vodič stlačením tlačidla EV. V hybridnom režime spaľovací motor nabíja akumulátor a elektromotor zabezpečuje pohon vozidla, prípadne pracujú obidva systémy spoločne. A v režime motora, ktorý sa spravidla aktivuje pri vyšších rýchlostiach poháňa vozidlo spaľovací motor.

Trojštvrťový záber zozadu na model CR-V Hybrid.

Aký má Honda Hybrid dojazd?

Mnohí vodiči hľadajú možnosť zmeny vozidla s čisto zážihovým motorom na iný systém pohonu. Napriek tomu však nechcú výhradne elektrické auto, pretože potrebujú dlhý dojazd. A práve tu je priestor pre hybridné vozidlo, ktoré ponúka vynikajúci kompromis. Honda CR-V Hybrid má kombinovanú spotrebu paliva od 6,6 l/100 km a nový model Jazz začína s kombinovanou spotrebou na 4,5 l/100 km. (WLTP)

 Trojštvrťový záber spredu na model CR-V Hybrid.

Aké prostredie je pre hybridné vozidlo to najlepšie?

V minulosti si mnohí mysleli, že hybridné vozidlá sa najlepšie hodia len do mestského prostredia. Avšak vďaka technologickému pokroku sú dnes hybridné vozidlá veľmi univerzálne a rovnako dobre zvládajú jazdu po diaľnici, mimo mesto ako aj jazdu s deťmi do školy.

Verzie Honda

Aké modely sú dostupné s hybridnou technológiou?

Honda má v ponuke model CR-V z rodiny vozidiel SUV a tiež nový Jazz a Jazz Crosstar.