EICMA, Miláno

Predstavenie noviniek pre rok 2017

Streda, 2016, novembra 9

Novinky Honda

Novinka X-ADV a 25. výročie modelu CBR1000RR Fireblade – to sú hlavné lákadlá značky Honda na výstave EICMA 2017

·         Inovatívny model X-ADV v sebe spája ducha dobrodružstva s variabilitou, prémiovou výbavou, praktickosťou a komfortom pre mestskú prevádzku i pre víkendové úniky.     

·         CBR1000RR Fireblade spolu s verziami SP a SP2 tvorí trojicu nových modelov Fireblade k 25. výročiu prvotriednych výkonov a „Absolútnej kontroly“

·         Najnovším prírastkom rastúceho radu modelov CFR sa stáva Honda CRF250 Rally.

·         Naháč CB650F a superšportový CBR650F získali agresívny nový štýl, vyšší výkon a celý rad vylepšení.

·         Najpredávanejšie skútre SH125, Forza 125 a Vision získali celý rad vylepšení v oblastiach vzhľadu, praktickosti a komfortu.      

·         Celý modelový rad v nových farebných vyhotoveniach a s motormi spĺňajúcimi emisnú normu Euro 4.

 

Spoločnosť Honda predstavením 2 nových a 6 modernizovaných modelov v rámci milánskej výstavy EICMA zavŕšila prezentáciu svojho kompletného radu motocyklov pre modelový rok 2017.

X-ADV

X-ADV je motocykel novej kategórie, ktorý nadväzuje na dlhú tradíciu snahy značky Honda hľadať nové spôsoby a výrobky, ktoré by obohatili a zlepšili životný štýl jej zákazníkov. Kombinuje v sebe robustný štýl SUV, atraktivitu terénneho stroja a prémiovú výbavu zahŕňajúcu robustný podvozok, odpruženie s veľkým zdvihom a obráteným uložením tlmičov, štvorpiestové radiálne brzdové strmene a dvojvalcový motor s objemom 745 cm3 vyznačujúci sa vysokým krútiacim momentom, ktorý je spojený s automatickou dvojspojkovou prevodovkou DCT*.

X-ADV tiež ponúka plexi štít s 5 polohami nastavenia, odkladaciu schránku na enduro prilbu pod sedadlom, ochranné kryty rúk, veľký multiinformačný LCD displej v duchu strojov využívaných na rely, centrálny stojan a systém inteligentného kľúča Honda Smart Key. Štylistické línie stroja, ktorý bol vyvinutý výskumným a vývojovým centrom značky Honda v Ríme, atraktívnym novým spôsobom stelesňujú podstatu slobody na dvoch kolesách.

 

CBR1000RR Fireblade

Model CBR1000RR Fireblade spoločne s vylepšenou verziou SP a novou verziou SP2 tvorí trojicu strojov Fireblade k výročiu 25 rokov od okamihu, keď táto ikona prepísala pravidlá segmentu superšportových strojov. Vzhľadom na neúnavnú snahu o čo najlepšiu ovládateľnosť a agilitu s dôrazom na „Absolútnu kontrolu“ bolo 90 % hlavných súčastí revidovaných a výsledkom je zníženie hmotnosti o 16 kg na špičkových 195 kg, čo je najlepšia hodnota v danej triede. To v spojení so zvýšením maximálneho výkonu o 8 kW viedlo k zlepšeniu pomeru výkonu a hmotnosti o 14 % na úroveň, ktorá v histórii nemá obdobu.

Pre rok 2017 model Fireblade prichádza s „Novou úrovňou absolútnej kontroly“, ktorá vychádza z komplexného súboru elektronických asistenčných systémov zahŕňajúcich nový systém ABS s gyroskopom, systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda, nastaviteľné brzdenie motorom a volič výkonu. Všetky parametre týchto systémov je možné precízne nastaviť prostredníctvom systému pre výber jazdného režimu inšpirovaného cestnou verziou MotoGP stroja Honda RC213V-S.

 

CRF250L a CRF250 Rally

Rok po predstavení modelu CRF1000L Africa Twin sa rodina s názvom CRF opäť rozrastá.

Každý stroj CRF prináša prísľub dobrodružstva a nových zážitkov, ktoré začínajú tam, kde končí asfalt. Variabilný model CRF250L prináša nové prísľuby na dosah každému jazdcovi. Pre rok 2017 spĺňa model emisnú normu Euro 4 a ponúka vyšší výkon vďaka novej škrtiacej klapke a revidovanému nasávaniu i výfukovému systému. Nový dizajn vychádza z čisto motokrosových „R“ modelov a pre rok 2017 je stroj tiež vybavený vypínateľným systémom ABS.

Rad CRF obohatil celkom nový člen inšpirovaný pretekárskym strojom CRF450 Rally – CRF250 Rally, ktorý ponúka ešte lepšie výkony v teréne, 10-litrovú palivovú nádrž, veľký predný brzdový kotúč, odpruženie s dlhým zdvihom a vysokou svetlou výšku. Štýl pripomínajúci stroje pre Rely Dakar – vrátane chráničov riadidiel a vysokého štítu – zaručuje skvelú ochranu proti poveternostným vplyvom. Honda CRF250 Rally je tak pripravená na každú cestu bez ohľadu na to, či povedie okolo bloku alebo okolo sveta.

 

CB650F a CBR650F

Nahý štvorvalcový model CB650F nadväzuje na tradíciu značky Honda v segmente štýlových strojov strednej kategórie, ktoré sa vyznačujú skvelo vyladenou rovnováhou medzi výkonom motora a ovládateľnosťou podvozka. Do roku 2017 tento model vstupuje s množstvom vylepšení, ktoré zvyšujú jeho odolnosť, ostrosť a dodávajú mu agresívnejší „streetfighter“ charakter.

Nové nasávanie a výfuk umožnili zvýšenie maximálneho výkonu o 3 kilowatty, zatiaľ čo kratšie prevodové stupne zlepšili dynamiku stroja v stredných otáčkach. Zvuk motora je silnejší a hlasnejší, nová vidlica Showa s dvojitým prietokovým ventilom, vylepšené brzdy a vpred posunutá pozícia jazdca prispievajú k lepšej ovládateľnosti. Nové obnažené a agresívnejšie štylistické línie celkom obnažujú motor stroja, kompletné LED osvetlenie vpredu i vzadu zvýrazňuje jeho technickú vyspelosť.

Ďalšou novinkou pre rok 2017 je inovovaný model v superšportovom štýle – CBR650F. Nová kapotáž tohto modelu zlepšuje jeho aerodynamické parametre; vzhľad je agresívnejší a kompaktnejší, celkový vzhľad i pocit z jazdy navodzujú novú CBR1000RR Fireblade 2017.

Tento model zdieľa úpravy a vylepšenia so svojím súrodencom CB650F – od upravených bŕzd, cez vidlicu Showa s dvojitým prietokovým ventilom, LED predné i zadné svetla, až po výkonnejší motor s výraznejším zvukom.

 

Vision, Forza 125 a SH125i

Tri dôležité modely z radu strojov Honda určených na každodenné dochádzanie prešli pre rok 2017 množstvom zmien.

Model Vision teraz získal výhody, ktoré prináša motor Honda eSP (enhanced Smart Power), ktoré spočívajú vo vyššom krútiacom momente a výkone v celom rozmedzí otáčok. Väčší priestor na nohy, posunuté stúpačky a nové držadlá pre spolujazdca prispievajú k väčšiemu komfortu. Vylepšenia sa dotkli aj bŕzd a zavesenia kolies. Kompletne prepracovaný vzhľad dodáva modelu Vision modernejší charakter.    

Najpredávanejší model v Európe v kategórii prémiových 125 cm3 skútrov, Forza 125, prichádza s vyšším výkonom a vylepšenou prémiovou výbavou zahŕňajúcou inteligentný kľúč Honda Smart Key, progresívnejšie zadné odpruženie či nové pneumatiky Michelin City Grip.

Model SH125i vyznačujúci sa veľkými kolesami a plochou podlahou, ktorý sa v roku 2016** stal najpredávanejším 125 cm3 skútrom v Európe, pre modelový rok 2017 tiež využíva technológiu Honda Smart Key. Nový dizajn a predné i zadné LED svetlá dotvárajú športovejší, elegantnejší vzhľad, zatiaľ čo k lepšej praktickosti prispieva zásuvka na nabíjanie elektronických zariadení a väčšia odkladacia schránka.

 

Nové farby a plnenie normy Euro 4

Okrem týchto nových a vylepšených modelov budú ďalšie obľúbené modely značky Honda predstavené v nových farbách. Všetky modely Honda pre rok 2017 spĺňajú prísne požiadavky novej normy Euro 4, podľa ktorej sú prípustné limity škodlivín vo výfukových plynoch, ako sú oxid uhoľnatý, uhľovodíky či oxidy dusíka, približne polovičné oproti norme EURO3.

 

CRF1000L Africa Twin – nová červená farba Candy Prominence Red pre plnohodnotné cestové enduro Honda, ktorého sa od návratu na trh v roku 2016 predalo vyše 10 000 kusov.

VFR1200X Crosstourer – nová biela perleťová Pearl Glare White a červená Candy Prominence Red pre luxusné cestové enduro s motorom V4.

VFR800X Crossunner – nová matná čierna metalíza Matte Ballistic Black Metallic a červená Candy Prominence Red crossover strednej kategórie s prémiovou výbavou a výkonným motorom V4. 

VFR800F – nová strieborná metalíza Digital Silver Metallic pre originálne športovo-cestový stroj. 

Integra, NC750X a NC750S – všetky tri stroje z radu Honda New Concept budú pre rok 2017 dostupné v červenej farbe Candy Prominence Red. 

CB500X – nová strieborná metalíza Sword Silver Metallic, oranžová Nitric Orange a červená Candy Rosy Red pre dvojvalcové cestové enduro určené pre držiteľov vodičského oprávnenia kategórie A2. Tento model pre rok 2017 tiež spĺňa normu Euro 4. To isté platí i pre CBR500R a CB500F.    

SH300i nová strieborná metalíza Lucent Silver Metallic a perleťová červená Pearl Splendor Red pre vlajkovú loď radu skútrov SH, ktorých predaje dosahujú milióny kusov; vyhotovenie SE v matnej perleťovej bielej Matte Pearl White a matnej čiernej Matte Black s prúžkom na ráfiku a červeným chrómovým logom SH.

SH Mode 125 – nová matná strieborná metalíza Matte Techno Silver Metallic a červená Candy Nobel Red pre štýlový, ľahký a dostupný SH Mode 125.

MSX125 a CB125 – dva obľúbené stroje sú tiež vybavené brzdami s ABS a kombinovanou brzdovou sústavou CBS a spĺňajú požiadavky normy Euro 4. 

* Od uvedenia tejto technológie na trh v roku 2010 si motocykel s prevodovkou DCT zakúpilo už vyše 60 000 zákazníkov.  V roku 2016 si pri modeloch, kde sa táto prevodovka voliteľne ponúka, verziu DCT zvolilo 51 % zákazníkov.  

** Od januára do septembra sa predalo vyše 14 000 kusov.

 

Dva koncepčné modely dodávajú ešte väčší lesk celému modelovému radu Honda prezentovanému na výstave EICMA:  

CB1100TR CONCEPT

Vývojári konceptu CB1100 TR mali v úmysle sprostredkovať emócie a nadšenie spojené so svetom americkej plochej dráhy.

Návrhári výskumného a vývojového centra Honda v Ríme pojali model CB1100 TR ako „Kráľa mestských plochodrážnych okruhov“, ako určitý kontrapunkt ku vzhľadu klasických amerických plochodrážnych strojov pre off-roadové oválne okruhy. Aj keď z tohto stroja priamo prýšti pretekárska atmosféra, dizajn volí skôr „cestné“ zameranie, ktoré uprednostňujú zákazníci v Európe.

Číslo 58 na kapotáži CB1100 TR je poctou pamiatke Marca Simoncelliho, obľúbeného jazdca značky Honda, ktorý pred piatimi rokmi tragicky zahynul.

 

KONCEPČNÝ MODEL AFRICA TWIN ENDURO SPORTS

Koncept Africa Twin Enduro Sports vznikol s cieľom rozšíriť rad Africa Twin a zhmotniť predstavy a sny zákazníkov o nových možnostiach tohto stroja pre dobrodružné výpravy kamkoľvek. 

Návrhári výskumného a vývojového centra Honda preto vyšli z verzie Enduro Sports a posunuli jej hranice prostredníctvom konceptu CRF1000L Africa Twin, ktorý by mal ponúknuť ešte lepšie schopnosti pri jazde v teréne. Východiskový model bol vylepšený niekoľkými ľahšími komponentmi podvozka, odvodenými od jednovalcových pretekárskych modelov Honda radu CRF. Výsledný koncept svojím celkovým pojatím pôsobí ľahko a športovo.

Koncepčný model Enduro Sports, ktorému nie je podobný žiadny iný viacvalcový stroj, bol stvorený ako „Kráľovná nespevnených ciest“.

EICMA, Miláno, 7.11.2016

Video z oficiálneho predstavenia nových modelov pre rok 2017.